SEKTÖREL HABERLER

ÖNEMLİ GELİŞMELER

» Türkiye ekonomi gündemi - 17 Nisan » OKX, X Layer açık ana ağı ile 50 milyon kullanıcısını zincire dahil edecek - Basın açıklaması » Kayalar Kimya, İTÜ Kimya Mühendisliği Kulübü tarafından düzenlenen Ar-Ge Zirvesi’nde öğrencilerle buluştu- Basın açıklaması » Mercedes-Benz Atego ile Şehirde İşler Yolunda - Basın Açıklaması » Küresel ve Ulusal Dijital Finans Zirvesi İstanbul'da Başladı - Basın Açıklaması » IHG Hotels & Resorts ve NOVUM Hospitality iş birliği, IHG'nin Almanya'daki otel varlığını iki katına çıkaracak - Basın Açıklaması » Samsung Electronics 'Digital Signage' pazarında kesintisiz 15 yıldır dünya lideri - Basın Açıklaması » IDEF, 2025 yılında KFA Fuarcılık organizatörlüğünde İstanbul Fuar Merkezi’nde kapılarını açacak- Basın açıklaması » Yaklaşık 400 yabancı profesyonel alıcı, İstanbul’da düzenlenen 9’uncu Eksposhoes Ayakkabı Saraciye ve Moda Fuarı’nda buluştu- Basın açıklaması » Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu, kurumsal destekçileri ve sponsorları ile her geçen yıl daha da güçleniyor- Basın açıklaması » TÜREB ve DEHUKAM ‘Deniz Üstü Rüzgar Mevzuatı İçin İş Birliği Protokolü’ne imza attı- Basın açıklaması » ASAŞ REWG50 ile bahçe keyfi dört mevsim devam ediyor - Basın Açıklaması » Mercedes-Benz Türk PEP+ Zorunlu İş Yeri Eğitimi Staj Programı Başvuruları Başladı - Basın Açıklaması » Anker, Türkiye İş Bankası İstanbul Yarı Maratonu’nun teknoloji sponsorluğunu üstlendi- Basın açıklaması » MediaMarkt’ın Çeyiz Kampanyası başladı - Basın Açıklaması » Acer, yeni Predator Helios Neo 14 ile oyun serisinin en yeni üyesini tanıttı- Basın açıklaması » Doğuş Sigorta ve Eureko Sigorta, engellenen bireylere yönelik çalışmalar yürüten sosyal girişim Erişilebilir Her Şey iş birliği ile yeni bir sigorta çözümü sunuyor - Basın Açıklaması » Pırellı, Elect Serisini Porsche Taycan için iki yeni P Zero lastikle genişletiyor - Basın Açıklaması » PaybyMe’nin yeni Genel Müdürü Eren Deyiş oldu - Basın Açıklaması » HotelRunner bir kez daha ATM Dubai’de boy gösterecek- Basın açıklaması

Food Product ve Hotel Equipment fuarları kapsamında ANFAŞ ve Ekonomi Gazetecileri Derneği işbirliği ile '869 Yerliyse Yeriz' Zirvesi düzenlendi - Basın Açıklaması

Kuruluştan konuya ilişkin yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

 Antalya Fuar ve Kongre Merkezi ev sahipliğinde, EGD Başkanı Celal Toprak’ın modaretörlüğünde gerçekleşen, yerli üretim logolu ürünlerin kullanımını esas alan zirve; ANFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bıdı’nın açılış konuşması ile başladı. Türkiye Aşçılar Federasyonu Başkanı (TAFED) Zeki Açıköz, Antalya Gastronomi Eğitimciler Birliği Derneği Başkanı (AGEB) Mustafa Erol, Türkiye Otel Satın Alma Yöneticileri Derneği Üyesi (TÜRSAD) Dr. Salih Tellioğlu, TÜRSAB Başkan Vekili Hasan Erdem ve TV Tarım Editörü- Program Sunucusu İrfan Donat’ında konuk olduğu zirvede; bu topraklarda üretilen mahsulün, üretimlere katkı sağlaması konusunda desteklenmesini, yerli firmalarımızın inovasyon çalışmalarına ağırlık vererek, sadece yerli olduğu için değil rekabet ettiği ithal firmaların karşısında kaliteli ve değerli ürünlerin ve markaların sektöre kazandırılmasının ne kadar hayati olduğunun altı çizildi.
 
ANFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bıdı’nın açılış konuşması ile başlayan Zirve’de, yaklaşan turizm sezonu öncesi Antalya otellerinden başlanarak Türkiye genelinde yerli malı kullanımı, katma değerli üretim, tarım ve gıda sektörüne genel bakış, markalaşma, fırsatlar ve coğrafi ürünler açısından Antalya ve Anadolu’nun zenginlikleri konuşuldu.
İrfan Donat: “Markalaşma Zinciri Oluşturulmalı”
Geçtiğimiz yıl Türkiye’de yaşanan döviz dalgalanmasının sektöre büyük yara verdiğini belirten TV Tarım Editörü ve Program Sunucusu İrfan Donat; yaşanan sorunları kronik olarak nitelendirerek:
“Yerli ve mili kelimelerini çok sık kullandığımız bir dönemde ,maalesef döviz kuru dalgalanması yüzünden ithalat girdileriniz çok arttı ve bu da bir tezatlık oluşturuyor. Üretimimiz düştü, motivasyonumuz azaldı bu da en çok tarım sektörünü vurdu. Maalesef bugün üreticilerimiz geçinmenin ayakta kalmanın derdinde. Ama asıl yapılması gereken katma değerli ürün yaratmak ve markalaşmak bu yönelik devlet politikaları üretmek gerek” dedi.'869 Yerlliyse Yeriz' projesinin çok iyi sahiplenmesi gerektiğinin de altını çizen Donat, bu projenin başarılı olması için sürdürülebilirliğin de çok önemli olduğuna dikkat çekti ve şöyle devam etti: “Markalaşma adına yapılması gerekenler dün yapılmadı ama, şimdi zamanı, bugünden bu ateşi daha da arttırmalıyız. Çok önemli ürünlerimiz var ama maalesef dünya coğrafik tescil listesinde sadece üç ürünle yer alıyoruz. Oysa bunları onlara yüzlere çıkarttığımız zaman ürünlerin katma değeri bir anda %20-30 artıyor. Bu projenin siyaset üstü kabul edilip, devlet politikası haline gelmesi, orta ve uzun vadede içinde bilim, Ar-Ge, inovasyon, pazarlama ve insan kaynağı olacak şekilde zincire dönüştürülmesi gerekir. Dünya bunu başardı, biz neden başarmayalım.”
 
Zeki Açıköz: “Yerli Üretim, Üretici Önceliğimiz”
Bu zirveyi düzenlemekteki temel amaçlarının yerli ürün kullanımının kitleselleştirmek daha fazla insanla buluşturma ve farkındalık yaratmak olduğuna vurgu yapan Celal Toprak, “Bu ülkede her türlü imkan mevcut, bunları bir araya getirip doğru ve programlı bir şekilde ilerlediğimizde kimsenin bizimle baş etmesi mümkün değil” diyerek bu zirveye gelen, katılım gösteren ve takip edenlerin çok önemli bir misyonun çok kıymetli parçaları olduğunu belirttikten sonra sözü Türkiye Aşçılar Federasyonu Başkanı (TAFED) Zeki Açıköz’e verdi.Kendilerini,Türkiye’nin ‘Beyaz Kelebekleri’ olarak ifade eden Zeki Açıköz, '869 Yerliyse Yeriz' kampanyasının biraz da vefa duygusuna dayandığına dikkat çekti. Açıkgöz; “Türkiye’nin uluslararası barkod kodu olan 869 sadece bir numara değil, bir vefa anlamı da taşıyor. Çünkü bizim bu ülkeye bu vatana borcumuz var. Atalarımız bu ülkemiz için bizler için savaştı, can verdi. Peki biz ne yapabiliriz? Biz de bu ülkeye, bu ülkenin değerlerine, ürünlerini, ürettiklerine, üretenlerine sahip çıkmamız, korumamız, kollamamız gerek. Yerli üreticilere sektör ayrımı yapmadan sahip çıkmalıyız. İthalatçılarımız kızmasın, darılmasın ama biz önce yerli üreticimizin yanındayız. Çünkkü önce can sonra canan anlayışını savunuyoruz.”
Hasan Erdem: “Gastronomi Turizmini Geliştirmeliyiz”
Türkiye’de 10 bine yakın seyahat acentasını temsilen zirveye katılan TÜRSAB Başkan Vekili Hasan Erdem de, '869 Yerliyse Yeriz' projesini çok önemsediklerini belirterek özellikle gastronomi turizminin gelişmesi adına bu projenin büyük bir önem arz ettiğinin altını çizdi. Türk ekonomisi ve özellikle cari açığın kapatılması noktasında turizm sektörünün büyük bir öneme sahip olduğunu söyleyen Hasan Erdem, bugün Türkiye’nin dünya turizminde rekabetçi bir ülke olduğunu bunu gıda ve tarımda da başarmamak için hiçbir sebep olmadığını şu örneklerle zirve katılımcılarına anlattı: “Türk turizmi olarak dünya mirasının sayılı örneklerinin olduğu bir coğrafyadayız ama bu coğrafyamız aynı zamanda gastronomi anlamında da tarihi bir beşikteyiz. Bunu kullanmak ve bunu turizmle entegre hale getirmemiz gerek. Her şeyde olduğu gibi bu işte de bir formül var. Çünkü her türlü ürün ve zenginliğimiz var bu formmülü bulup artık değer yaratacak, markalaşacak projelere dönüştürmeli dahası bunu ekonomik girdiye çevirmeliyiz. Yerli ürünlerimizin gücü bu anlamda yadsınamaz. Yöresel lezzetlerimizi, unutulan değerlerimizi tekrar gün yüzüne çıkartıp bunu milli isimlerle markalaştırmak ve gastronomi turizmine kazandırmamız gerek. Çünkü yerli olmak demek, milli olmak demek evrensel olmamıza engel değil. Türkiye’nin lezzet ülkesi olduğunu anlatmamız lazım. ”
Mustafa Erol: “İnovasyonlu Ürünlerle Dünyaya Açılmalıyız”
Zirve’nin Antalya’da gerçekleşmesinden dolayı bir anlamda ev sahiplerinden de olan Antalya Gastronomi Eğitimciler Birliği Derneği Başkanı(AGEB) Mustafa Erol, zirvenin çıkışı, isminin hikayesi ve bundan sonraki yapılaması gerekenlere dair şunları söyledi: “ Üretimin olduğu yerde huzur ve mutluluk olur. Biz de bu gerçekten daha yerli ve milli kavramları bu kadar dillerde pelesenk olmadan önce ne yapabiliriz? diye düşünürken geliştirdiğimiz bir kavram oldu. Çünkü artık karamsarlığı bırakmalıyız, biraz da güçlü taraflarımızı görmeliyiz, bunlardan kendimize motivasyon yaratmalıyız. Evet eksiklerimiz, hatalarımız olmuş geçmişte ama artık bi rşeyler yapılmalı. Biz de bunu yapmaya çalıştık. Bugün Antalya’da 3500 şef aşçı var, bu bile ciddi bir itici güç. Çünkü yerlilik kavramı önemli bir gücümüz biz de gücü bugün burada olarak ortaya koyduk. Üretime destek vermek, yerli ürünleri tercih etmek ve kullanmak bu ülkenin yaşadığı acılara, sıkıntılara yönelik yapılacak en büyük fedakarlıktır. Bu bilinçle marka değeri yüksek, inovasyon tabanlı ürünlerle ön planla çıkmalıyız. Sadece bizlerin değil tüm dünyanın yiyebileceği ürünler geliştirmeliyiz bunu başardığımız anda yolumuzda önümüzde açık.”
Salih Tellioğlu: “Ürünlerimiz Kalitesi Tartışılmaz”
Panelde son konuşmayı alan Türkiye Otel Satın Alma Yöneticileri Derneği Üyesi (TÜRSAD) Dr. Salih Tellioğlu, özellikle akademisyen kimliği ile de önemli bilgiler aktardı. Döviz kurundaki yaşanan dalgalanmaların ülke ekonomisine ve de özellikle yerli üreticilere ciddi ekonomik kayıp yaşattığına değinen Tellioğlu, yerli ürünlerimizin kalitesinde, lezzetinde hiçbir sıkıntı olmadığını bu konuyu da avantaja çevirmek gerektiğini belirterek; “Kendim satın alma yapan birisi olarak yerli ürünlerimizi almakta hiçbir sıkıntı yaşamıyorum. Kendi üretimimizdeki ürünlerin lezzeti ve kalitesi, tadına diyecek yok ama bunun istenen seviyeye ve markalaşmaya çeviremediğiniz anda tercihler değişiyor. O yüzden markalaşma çok çok önemli ve sektörün çıkışı buna bağlı. Örneğin bunu yerli muzda başardık. Devletin doğru politikaları sayesinde bugün muz üreticilerinin yüzü gülüyor, insanlar ekim alanlarını arttırdı. Hatta pek çok otelci muz üretimi işine girmeye başladı. Yerli muzun zaten tadı, lezzeti ve aroması noktasında zaten sıkıntımız yoktu. İşte bu tür örnekleri ürün bazlı olarak arttırmalıyız bunu bir devlet ve üretim politikası haline getirmeliyiz, gastronomiyi biraz da ekonomik temelli bir değere dönüştürmeliyiz. Umarız ‘Yerliysek Yeriz’ sloganı heem üretim hem de markalaşma adına bir fitili yakar ve daha çok milli markamızla dünya pazarında yer almamızı sağlar.”
İnteraktif bir şekilde geçen toplantı, katılımcıların soru-cevaplarının da alınması ve yakın gelecek dönemde başka illerde de düzenlenmesi temennilerinin artından toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.

SİZ DE HABERDAR OLMAK İSTER MİSİNİZ ?

Gelişmelerden ve hizmetlerimizden haberdar olmak için kayıt olun.

© Tüm Hakları Saklıdır.
Yaman Döviz A.Ş.