SEKTÖREL HABERLER

ÖNEMLİ GELİŞMELER

» Türkiye ekonomi gündemi - 22 Nisan » Beymen Group Teknoloji ve Dijital Dönüşüm Genel Müdür Yardımcılığı görevine Arto Mıgırdiçyan atandı » "1000 Çiftçi 1000 Bereket" programı, Edison Ödülleri'nin sosyal ve kültürel etki kategorisinde altın ödüle layık görüldü- Basın açıklaması » Bitget'in Mart 2024 koruma fonu değerlemesi 612 milyonu aştı- Basın açıklaması » CI Bloom’un üçüncü edisyonu, LG OLED partnerliğinde başlıyor- Basın açıklaması » Görme engelli kullanıcılar için erişilebilir olan Teknosa,Eyebrand ödülünü aldı- Basın açıklaması » Opel Corsa Elektrik, Hollanda’da “2024 Yılının Elektrikli Aracı” seçildi- Basın açıklaması » AKM Çocuk Sanat Festivali Türk Telekom'un destekleriyle başlıyor - Basın Açıklaması » Progress Group’un temsilciliğini alan TR International, 46. Yapı Fuarı Turkeybuild İstanbul’da yerini aldı- Basın açıklaması » JAECOO, Pekin Uluslararası Otomobil Fuarı'nda iki yeni hibrit modelini birden tanıtacak- Basın açıklaması » Yapı Kredi, 3 farklı organizasyondan toplam 11 ödülle döndü- Basın açıklaması » İzocam, yalıtım sektörünü buluşturan ödül töreninde 3 ayrı prestijli ödülü evine taşıdı- Basın açıklaması » Türkçimento 67'nci kuruluş yılını kutluyor - Basın Açıklaması » Mimsan, Isıtma Sektörünün İhracat Liderleri Arasında Yerini Aldı - Basın Açıklaması » Uluslararası Stevie Awards'tan Siemens Ev Aletleri Türkiye'ye iki büyük ödül birden - Basın Açıklaması » Komatsu, 29. Marble İzmir Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’nda, en yeni modellerinden dördünü sergiledi- Basın açıklaması » Dünya’nın farklı ülkelerinden lezzetler, Chamber Corner iş birliğinde CarrefourSA’da buluştu- Basın açıklaması » Vodafone Red, müşterilerine dolu dolu ayrıcalıklar sunmaya devam ediyor - Basın Açıklaması » Yandex, Türk işletmelerine yönelik haritalama çözümlerini tanıttı - Basın açıklaması » TÜBİSAD'ın yüksek teknoloji dünyasının nabzını tuttuğu YouTube serisi TÜBİSAD Plus'ın yeni bölümü yayınlandı- Basın açıklaması

Sanayi Üretimi analizi (İş Yatırım)

Sanayi üretimi geçen seneki seviyeyi yakaladı

Ekonominin açılması ve genişletici politikaları arkasına alan sanayi üretimi Mayıs ayındaki %18’in ardından Haziran ayında da %18 aylık artarak güçlü ivmesini korudu. Daha çarpıcı olan, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi yıllık bazda geçen sene Haziran seviyesini yakalayarak, daralma bölgesinden çıktı.

Açıklanan rakamlar Temmuz başında açıklanan Türkiye PMI endeksi ve çevre ülkelerin verileriyle uyumlu olduğu için sürpriz değil. Ancak ekonomideki küçülmenin de toparlanmanın da 2009 küresel krizine göre çok daha sert olduğunu hatırlatalım. Uygulanan genişletici politikalar, enflasyon ve ödemeler dengesini bozmak pahasına da olsa, sanayinin küresel krize göre daha hızlı toparlanmasında etkili oldu.

Haziran ayı rakamları sanayide V şeklinde genele yaygın toparlanmayı teyit ediyor. Aylık bazda bakıldığında ara malından (%17, 7,6yp), dayanıklı tüketim malına (%33, 1,4yp), dayanıksız tüketim malından (%18, 4,5yp), sermaye malına (%21, 3,6yp) tüm sektörlere yayılan bir toparlanma görüyoruz.

Sektör bazında aylık olarak bakıldığında giyim (%50, 2,1yp), tekstil (%41, 3,1yp), motorlu kara taşıtı (%34, 1,3yp), diğer ulaşım araçları (%50, 0,7yp), mobilya (%35, 0,7yp) büyümeye en çok katkı yapan sektörler olarak öne çıkıyor. Salgın döneminden az etkilenen gıda (%8, 1,0yp) ve eczacılık (%3, 0,0yp) üretimi aylık bazda görece daha zayıf bir artış gösterdi.

Yıllık bazda sanayi üretimi geçen seneki seviyeyi yakalasa da sektör bazında büyük ayrışmalar gösteriyor. Ana gruplara baktığımızda yıllık bazda en sert küçülmeyi dayanıklı tüketim malları (yıllık %-13, -0,8yp) ve enerji (%-8, -0,8yp) sektörlerinde görüyoruz. Ara malı (%2, 0,6yp) ve dayanıksız tüketim malları (%2, 0,6yp) kategorilerinde daralma bölgesinden çıkılıyor.

İmalat sanayi alt gruplarına baktığımızda yıllık bazda en sert daralma motorlu kara taşıtları (%-20, -1,2yp), mobilya (%-16, -0,6yp), sektörlerinde görülüyor. Elektronik (%22, 0,3yp), metal dışı imalat (%14, 0,8yp), eczacılık ürünleri (%7, 0,1yp), kimya (%3, 0,1yp) büyüme bölgesine geçen sektörler.

Haziran ayında ivmesini artıran toparlanmanın Temmuz ayında güçlenerek devam etmesini bekliyoruz. Temmuz ayı PMI rakamlarında görülen sıçrama (Temmuz 56.9, Haziran 53,9) ve Haziran ayı kapasite kullanım oranlarındaki iyileşme (Temmuz 70,7, Haziran 65,8) sanayi üretiminde güçlü artışın devam edeceğine işaret ediyor.

Ağustos başında yaşanan kur şokuna ekonomi yönetiminin vereceği cevaba ve Avrupa ekonomisindeki canlanmaya bağlı olarak önümüzdeki aylarda sanayi üretimindeki toparlanmanın hızı belirlenecek. Ödemeler dengesindeki ve enflasyon cephesindeki bozulma nedeniyle genişletici ekonomi politikaların normalleşmesi durumunda üretimdeki sıçrama daha makul seviyelere gerileyecektir.

 İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.isyatirim.com.tr

                                 ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

SİZ DE HABERDAR OLMAK İSTER MİSİNİZ ?

Gelişmelerden ve hizmetlerimizden haberdar olmak için kayıt olun.

© Tüm Hakları Saklıdır.
Yaman Döviz A.Ş.