SEKTÖREL HABERLER

Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Önceki gün FED BEJ kitap raporu yayımlandı. Bej Kitap’ı var olan mevcut ekonomik koşullara ilişkin geniş bir yorumlar özeti olarak tanımlayabiliriz. FED tarafından yılda 8 defa yayınlanır. Ekonominin mevcut durumunun bir özeti ve ekonomi üzerine görüşler raporlanır. Raporda büyüme tarafının daha olumlu tarafa geçtiğine ve son ABD makro verilerinin de işaret ettiği gibi ABD ekonomisi beklenilenden güçlü olmaya devam ettiği belirtiliyor. Ekonomide yaşanan ısınma ve jeopolitik risklerin de beraberinde getirdiği emtia ve petrol fiyat artışları ise enflasyon endişelerinin canlı kalmasına neden oluyor.
Parasal sıkılaştırmanın 2024 yılında son bulması bekleniyor. Bu noktada piyasanın odaklandığı konu ise faiz indirim sürecinin zamanlaması ve derecesi. ABD tarafında bir süredir güçlü makro veriler geliyor. Hem istihdam tarafında güçlü seyir devam ederken enflasyon tarafında ise katılık söz konusu. Durum böyle olunca piyasa faiz indirim beklenti derecesi azalırken ilk beklenen faiz indirimi zamanlanasıda öteleniyor.
Beklentilerde yaşanan bozulma Dolar Endeksi’nin (DXY) kuvvetli durmasını sağlıyor. ABD 10 yıllık tahvil faizi ise enflasyon endişelerinin devamı ile yüzde 4,60 seviyelerinde. Tahvil faizlerinin yüksek kalması ise ABD hisse senetleri üzerinde baskı oluşturuyor. Bağımsız değişken olarak tanımladığımız jeopolitik risklerin sıcaklığını koruması ve enflasyon endişeleri ise değerli metal altın talebinin kuvvetli durmasını sağlıyor. Örneğin bu sabah İran’daki patlamalar altın talebinin canlı kalmasına yeni bir sebep.
Son gelen ABD TÜFE verisinin beklenti üstü gelmesi ise faiz indirim beklentilerinde ECB’nin daha önce ilk adımı atacağı beklentisini oldukça artırdı. ECB yetkilileri Haziran ayını işaret ediyorlar. Beklentilerde ortaya çıkan ayrışma ise dolar talebinin artmasını Eur talebinin ise azalmasını sağlıyor.
Bu sabah ABD medyası, İsrail'in İran'a misilleme saldırısı başlattığını duyurdu. İran medyası ise İsfahan kentinde havaalanı yakınında patlamalar olduğunu açıkladı. İran devlet televizyonu İsfahan semalarında üç insansız hava aracı gözlendi, hava savunma sistemi aktif hale geldi ve bu insansız hava araçlarını semada imha etti açıklamasında bulundu. Konuya dair haber akışı risk iştahında belirleyici olabilir. Gün içinde gelecek yeni haberlere göre piyasa hareketlenebilir.
Olumsuz haber akışı ve jeopolitik risklerin artması, risk iştahını azaltırken güvenli liman talebinin artmasına yol açıyor.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı negatif. ABD vadelileri 1% civarında eksi. Asya piyasalarında Hong Kong 1,2% civarı, Japonya 2,4% civarı, Çin 0,4% civarı satıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,52, Dolar Endeksi 106,2, ons altın 2.395 Usd civarında işlem görüyor.
İç tarafta, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) rezervleri bayram haftasında artış gösterdi. TCMB verilerine göre brüt rezerv 12 Nisan haftasında 128,4 milyar dolar oldu. Bir önceki hafta brüt rezervler 126,9 milyar dolar seviyesindeydi.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve TCMB Başkanı Fatih Karahan, IMF ve Dünya Bankası’nın olağan bahar toplantıları devam ediyor. Uygulanan program ve enflasyon ile mücadelede kararlı duruş mesajları yabancı yatırım kuruluşlarına ilk ağızdan iletiliyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in 22 Nisan’da New York’ta ayrı bir yatırımcı toplantısına da katılması bekleniyor.




Usd/TL:
Merkez bankalarına dair beklentilerde oluşan ayrışma ECB lehine yön değiştirince Dolar talebi güçlü kalmaya devam ediyor. Beklentilerde yumuşama yaşanması için ABD tarafında gelecek makro verilerin soğumaya ekonomide soğumaya işaret etmesi gerekiyor.
Dolar Endeksi 106 seviyesinin tekrar üstünde fiyatlanıyor. 106,2 civarında işlem görüyor. 107-107,5 seviyesi olası direnç bölgesi olabilir.
Lokal tarafta, ekonomi yönetiminin güven tesisine yönelik açıklamaları takip edildi. Genel olarak programın devam edeceği ve olumlu sonuçlar alınacağı çerçevesi çiziliyor. Biz bu çerçeveye katılıyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 32,64 civarında işlem görüyor. Aşağıda 32,30 ve 32,00; yukarıda 33,00 ve 33,50 öne çıkan teknik seviyeler.




TL Tahvil/Bono:
Ekonomi yönetimi ekonomik programa devam edileceğini vurgulamayı sürdürüyor. Enflasyonla mücadelenin süreceği ve enflasyonun düşmeye başlayacağı mesajı da veriliyor. Enflasyon beklentilerinde yaşanabilecek iyileşme sürecin hızlanmasına neden olabilir.
Tahvil piyasasında regülasyonların normalleşmesi arz-talep dengesinin daha doğru oluşmasına imkan verebilir. Tahvil faizlerinin kısa vadede yukarı meyilli olmasını bekliyoruz.
Global piyasalarda ABD tarafında görülen enflasyonda katılık, endişelerinde beraberinde getiriyor. Sıkılaşmanın süresinin uzaması ise moralleri bozuyor. ABD tahvillerine talep azalmaya devam ediyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla yatay %45,49 ve 36 baz puan yükseliş ile 28,31% seviyesinden tamamladı.




Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Düzeltme eğilimi görece düşük hacim eşliğinde devam ediyor...
Perşembe günü sıkışık bir seyir izleyen hisse senedi piyasasında BİST100 Endeksi kapanışı hafif kayıpla 9,524 seviyesinden tamamladı.
Gün boyunca düşük hacim eşliğinde aşağı yönlü dalgalı bir eğilimin etkili olduğu piyasada XBANK Endeksindeki %1,93'lük değer kazancının piyasayı desteklediğini söyleyebiliriz. Önümüzdeki sürece baktığımızda ise, ilk önemli destek eşiği olarak 9,500 puanı takip ediyoruz. Dün seans içinde bu seviye altına bir sarkma yaşansa da bu hareketin kalıcı olmadığı piyasada, günün son bölümlerinde etkili olan alışlarla kapanışın bu kritik eşiğin üzerinde kaldığını söyleyebiliriz.
Önümüzdeki sürece baktığımızda ise, son dönemdeki jeopolitik tansiyon artışı ve hem hafta sonu, hem de 23.Nisan tatili nedeniyle önümüzdeki haftanın ilk bölümlerine yönelik risk taşımak istemeyen yatırımcıların pozisyon ayarlamalarıyla piyasadaki sıkışık ve düşük hacimli aşağı baskının bir süre daha etkili olabileceğini düşünüyoruz. 9,500 desteğinin altındaki kalıcı hareketlerde ise, 9,400-9,330 aralığına doğru bir savrulma olasılığını ihtimal dahilinde değerlendiriyoruz. Ancak, özellikle önümüzdeki haftanın ikinci yarısından itibaren piyasadaki yukarı yöndeki toparlanma çabaların yeniden ivme kazanabileceğine inanıyoruz.




Eur/Usd:
ECB’nin haziran ayından itibaren kademeli faiz indirimlerine başlayacağı ve İngiltere Merkez Bankası’nın da haziran ayından itibaren ECB ile paralel kademeli faiz indirimlerine gideceği tahmin ediliyor. FED ile Avrupa Merkez Bankaları arasında oluşan beklentilerdeki ayrışma paritede yaşanan baskının ana unsuru olarak karşımıza çıkıyor.
Orta Doğu merkezli haberler takip ediliyor. İran’daki patlamalar tansiyonun yeniden artmasına yol açmış durumda. Konuyla ilgili haber akışının içeriğine bağlı olarak Dolar talebi artabilir.
Parite 1,06 destek bölgesinde tutunmaya çalışıyor. Gelecek olan makro veriler paritede yönü tayin edebilir. ABD makro verileri süreçte önemli olacaktır.
Son günlerde Dolar talebinde hafif azalma söz konusu. Dolar Endeksi’nde yine de 105 seviyesinin üzerinde yaşanacak tutunma 107,2 seviyesini hedef haline getirebilir.
Bu sabah 1,062 seviyesindeki paritede 1,062 ve 1,06 seviyeleri gün içi destek; 1,07 ve 1,076 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Paritede bugün yatay-sınırlı negatif seyir bekliyoruz.



Gbp/Usd:
Önceki gün İngiltere enflasyonu beklentilerin (3,1%) hafif üzerinde ve önceki verinin (3,4%) altında geldi. Yıllık oran 3,2% seviyesinde indi. BOE’nin başkan Bailey, faiz oranının düşmeye doğru ilerlediğini söyledi. Gelen veriler ve açıklamalar ilk faiz indirimi için Haziran ayını da potaya soktu diyebiliriz. Beklentilerin öne çekilmesi ise parite baskılı seyrin devamına neden olabilir.
Dolar Endeksi 106 seviyesine biraz altında güne başlıyor. 105 seviyesi üstü kalıcılık 107,2 seviyesini hedefleyebilir.
Bu sabah 1,24 seviyesinde bulunan paritede 1,24 ve 1,237 seviyeleri gün içi destek; 1,249 ve 1,253 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Paritede bugün yatay-sınırlı negatif seyir bekliyoruz.




Altın:
Ons altın belirsizliğin yükseldiği dönemde jeopolitik risklerin artması ile birlikte güçlü duruşunu devam ettiriyor. ABD 10 yıllık faizi enflasyon beklentilerinde bozulma ile birlikte yüzde 4,60 seviyesi üzerinde fiyatlamalara sahne oluyor. Altın ise fonlama maliyetini göz ardı ederek güvenli liman talebi ile yükselmeye devam ediyor. Dün günü 2.380 Usd civarında kapadı. Bu sabah İsrail-İran olumsuz haber akışının etkisi ile altın 2.419 Usd seviyelerine kadar yükseldi. Konuya dair haber akışı talebi etkileyebilir.
Orta Doğu’da yeni negatif haber duyulmamaya devam edilirse altın kısa vadede yatay bir görünüm sergileyebilir. Daha uzun periyot için ise bizce yön yukarı olmaya devam ediyor.
Altında teknik olarak 2.350 Usd seviyesinin üzerinde 2.750-2.800 Usd bölgesi hedef haline gelebilir.
Bu sabah 2.395 Usd seviyesindeki ons altında 2.375 ve 2.345 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.400 ve 2.425 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir Paritede bugün yatay sınırlı pozitif bekliyoruz.



Eurobond:
Enflasyon endişelerinin artması ve FED üyelerinden gelen şahin açıklamalar sonrasın ABD 10 yıllık faizi yükselişine dün devam etti. Yüzde 4,64 seviyelerinden günü kapadı. Bu sabah olumsuz jeopolitik haber akışı etkisi ve güvenli liman talebi ile yüzde 4,52 seviyelerine kadar geriledi
Son günlerde FED’den şahin sözler duyuyoruz. FED enflasyondaki düşüşün durmasına reaksiyon veriyor diye düşünüyoruz. Makro veriler yön tayini yapabilir.
Lokal tarafta ABD tahvil faizlerinin yukarı meyil içinde olması Türkiye eurobondlarını olumsuz yönde etkiliyor. Bir süre daha global piyasalara paralel bir seyir görebiliriz.
Türkiye 5 yıllık CDS 317 ile günü tamamladı. Eurobondlar hafif pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 3-5 cent; orta vadelilerde 7-8 cent; uzunlarda 10-13 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 5,66%, 7,65% ve 8,35% oldu.
 
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  

SİZ DE HABERDAR OLMAK İSTER MİSİNİZ ?

Gelişmelerden ve hizmetlerimizden haberdar olmak için kayıt olun.

© Tüm Hakları Saklıdır.
Yaman Döviz A.Ş.