SEKTÖREL HABERLER

ÖNEMLİ GELİŞMELER

» Türkiye ekonomi gündemi - 6 Mayıs » PaybyMe, e-ticaret’in fintek odaklı dönüşümünde yenilikçi çözümleriyle öne çıkıyor- Basın açıklaması » Samsung Electronics Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları Paris 2024 yaklaşırken olimpiyat kampanyasının startını verdi- Basın açıklaması » TÜBİSAD Plus'ın yeni bölümünün konusu: yönetilen bulut servisleri - Basın açıklaması » ESET, kullanıcıları seyahat dolandırıcılıklarına karşı uyararak alınması gereken önlemlere, dikkat edilmesi gereken konulara değindi- Basın açıklaması » Abdi İbrahim Sağlık Destek Ürünleri Genel Müdürü Demet Eryılmaz oldu- Basın açıklaması » DOMOTEX Middle East 2024 fuarı tamamlandı- Basın açıklaması » Vodafone Vakfı, Habitat Derneği işbirliğiyle dijital geleceğe hazır nesiller yetiştirmek için yeni bir proje başlattı- Basın açıklaması » Akbank, gençleri gönüllü çalışmalara teşvik eden projesi Şehrin İyi Hali için üniversite etkinliklerine başlıyor- Basın açıklaması » Sarar, mayıs ayına özel bir indirim kampanyası başlatıyor- Basın açıklaması » HUAWEI, tabletler için GoPaint adında kendi geliştirdiği yeni bir resim yapma uygulamasını piyasaya sürecek- Basın açıklaması » Hyundai SANTA FE Red Dot tasarım ödülünü kazandı - Basın Açıklaması » CNC girişimi Rownd ön talep topluyor - Basın Açıklaması » Elektriği konforla buluşturan Cıtroen modellerinde 0 faizli kredi fırsatı - Basın Açıklaması » Yeditepe Üniversitesi Dilek Ödülleri Sahiplerini Buldu - Basın Açıklaması » GE Aerospace, “GE Aerospace Vakfı”nı kuruyor- Basın açıklaması » Canon, yeni amiral ürünü ColorStream 8200 ve 8110 ile baskı makinesi portföyünü genişletiyor - Basın Açıklaması » Magdeburger Sigorta İstanbul Anadolu Bölgesi'nde İş Ortaklarıyla Bir Araya Geldi - Basın Açıklaması » Tüpraş İzmir Rafinerisinde, gayri faal olan ham petrol ünite bacasının yıkım işlerinde faaliyet gösteren tedarikçi şirket bünyesinde görev yapan bir çalışan hayatını kaybetti » HotelRunner, 2024 Agoda Bağlantı İş Ortağı Programı kapsamında Stratejik İş Ortağı ünvanını elde etti- Basın açıklaması

Fitch Türkiye Panel değerlendirmesi (Ahlatcı Yatırım)

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings Türkiye’ye ilişkin panelini gerçekleştirdi. Panelde Türkiye’nin not değişiminden gelecekteki beklentilerin nasıl şekillenebileceği konuşuldu. Yapılan analiz paylaşımlarında ülkenin enerji ve altın ithalatındaki düşen momentum dikkat çekti. Makro ve finansal istikrar risklerinde azalma olduğuna yer verildi.

Merkez Bankası’nın 2026 senesi için tek haneli enflasyon hedefi değerlendirildi. Seçim sonrası değişen sıkılaşma politikaları ve Merkez Bankası rezervlerindeki 2023 son çeyrek ve 2024 ilk çeyrekte artmasının pozitif etkileri kayda değer olarak değerlendirilirken, maliye politikalarının biraz daha efektif olması gerektiğine değinildi. Merkez Bankası rezervlerinin krediler karşısında yüzde 243 karşılık oranı sağlamasının ve 6 tane bankanın görünümü ciddi oranda pozitife dönmesi sonucu Türkiye’nin 2017 yılından bu yana düşen uluslararası kredi notunda ve görünümde iyileşme yapıldığını görüyoruz.

GSYH'de zayıflama ancak döviz kuru istikrarında ve yatırımcı güveninde artış olması önemli olurken, dış etmenlere bağlı ekonomik kırılganlıkların azaltılma çabasını ortaya koyan makro ekonomik politika duruşu ile enflasyonda düşüş ve cari açıktaki azalmanın dış likidite sağlamayı kolaylaştırması bekleniyor. B+ görünümü ile Türkiye, Bahreyn ve Ruanda ile aynı değerlendirme notunda yer almış oldu. 2023 ve 2024 yılında art arda gerçekleşen kritik seçimlerin oluşturduğu belirsizlikte artan döviz talebi ve uluslararası rezervlerde baskı oluştu. Panelde varlık kalitesinde riskler devam ederken, daha zayıf bir büyüme, yüksek faiz ortamı, döviz kredi riski ve dönemsel riskler ise orta derece zayıflık göstergesi olarak paylaşıldı.

Döviz mevduatlarına kıyasla, döviz korumalı mevduatların geriliyor olması fonlama ve likidite görünümü başlığı altında değerlendirildi. 2024 için neler takip edileceği ayrıca üç farklı kategoride değerlendirildi.

İlki hiperenflasyonu yöneten şirketler oldu. Bu noktada tasarrufların düşük değeri ile güçlü tüketici harcamaları, güçlü nakit bakiyeleri, EUR/USD ile sözleşme yapmaları ve yerel bankalarla iyi ilişkiler sürdürmeleri belirleyici olarak değerlendirildi.

İkinci olarak nakit ve sorumluluk yönetimini yer aldı. Döviz kazancı ile nakit istikrara sağlama, ithal malzemelerde yerel para birimi ve döviz kaynaklı enflasyon riski ve spekülatif seviyede ihraç yapanların marj baskısına maruz kalması dikkat edilmesi gereken unsurlar olarak değerlendirildi.

Üçüncü olaraksa devletin güçlü yanları paylaşıldı. Ekonomi de üretimin karbondan arındırılması ve ithal enerjiye bağımlılığın azaltılması, AB’ye ihracata yönelik talepler ve Türkiye bölgesel jeopolitik diyaloglarda güçlü konumda olmasına yer verildi.

Toplantıda bazı hisse senetlerinin görünümüne dair de değerlendirmede bulunuldu. Genel olarak olumlu görüşlerin beyan edildiği panelin hem yurtiçi hisse senedi piyasasına hem de Türkiye’ye yatırım yapılabilirlik açısından pozitif katkı sağlayacağını düşünüyoruz.


 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
 www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

SİZ DE HABERDAR OLMAK İSTER MİSİNİZ ?

Gelişmelerden ve hizmetlerimizden haberdar olmak için kayıt olun.

© Tüm Hakları Saklıdır.
Yaman Döviz A.Ş.