SEKTÖREL HABERLER

ÖNEMLİ GELİŞMELER

» Türkiye ekonomi gündemi - 6 Mayıs » PaybyMe, e-ticaret’in fintek odaklı dönüşümünde yenilikçi çözümleriyle öne çıkıyor- Basın açıklaması » Samsung Electronics Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları Paris 2024 yaklaşırken olimpiyat kampanyasının startını verdi- Basın açıklaması » TÜBİSAD Plus'ın yeni bölümünün konusu: yönetilen bulut servisleri - Basın açıklaması » ESET, kullanıcıları seyahat dolandırıcılıklarına karşı uyararak alınması gereken önlemlere, dikkat edilmesi gereken konulara değindi- Basın açıklaması » Abdi İbrahim Sağlık Destek Ürünleri Genel Müdürü Demet Eryılmaz oldu- Basın açıklaması » DOMOTEX Middle East 2024 fuarı tamamlandı- Basın açıklaması » Vodafone Vakfı, Habitat Derneği işbirliğiyle dijital geleceğe hazır nesiller yetiştirmek için yeni bir proje başlattı- Basın açıklaması » Akbank, gençleri gönüllü çalışmalara teşvik eden projesi Şehrin İyi Hali için üniversite etkinliklerine başlıyor- Basın açıklaması » Sarar, mayıs ayına özel bir indirim kampanyası başlatıyor- Basın açıklaması » HUAWEI, tabletler için GoPaint adında kendi geliştirdiği yeni bir resim yapma uygulamasını piyasaya sürecek- Basın açıklaması » Hyundai SANTA FE Red Dot tasarım ödülünü kazandı - Basın Açıklaması » CNC girişimi Rownd ön talep topluyor - Basın Açıklaması » Elektriği konforla buluşturan Cıtroen modellerinde 0 faizli kredi fırsatı - Basın Açıklaması » Yeditepe Üniversitesi Dilek Ödülleri Sahiplerini Buldu - Basın Açıklaması » GE Aerospace, “GE Aerospace Vakfı”nı kuruyor- Basın açıklaması » Canon, yeni amiral ürünü ColorStream 8200 ve 8110 ile baskı makinesi portföyünü genişletiyor - Basın Açıklaması » Magdeburger Sigorta İstanbul Anadolu Bölgesi'nde İş Ortaklarıyla Bir Araya Geldi - Basın Açıklaması » Tüpraş İzmir Rafinerisinde, gayri faal olan ham petrol ünite bacasının yıkım işlerinde faaliyet gösteren tedarikçi şirket bünyesinde görev yapan bir çalışan hayatını kaybetti » HotelRunner, 2024 Agoda Bağlantı İş Ortağı Programı kapsamında Stratejik İş Ortağı ünvanını elde etti- Basın açıklaması

Günlük Strateji Bülteni (Anadolu Yatırım)

Veri Gündeminde Bugün

• ABD, GYSH (1Ç24), Mal Ticaret Dengesi (Mar)(Öncü),
• ABD, İşsizlik Başvuruları (Haf),
• Euro Bölgesi, ECB Aylık Rapor (Nis),
• Almanya, Bundesbank Başkanı Nagel’in Konuşması
• Türkiye, Uluslararası Yatırım Pozisyonu (Şub),
• Türkiye, TCMB Faiz Oranı Kararı,
• Türkiye, PRKME Finansal Sonuçları (4Ç23), TAVHL Finansal Sonuçları (1Ç24)

Piyasalarda bugün ABD büyüme verileri ve TCMB faiz kararı öne çıkıyor...
Dün veri akışının sakin olduğu küresel piyasalarda risk iştahı zayıf seyretti. Euro Bölgesi’nde ECB üyesi Nagel, haziran ayındaki olası bir faiz indirimini, mutlaka bir dizi faiz indiriminin takip etmeyebileceğini söyledi. Nagel, mevcut belirsizlik göz önüne alındığında, belirli bir faiz patikasına önceden taahhütte bulunamayacaklarını ifade etti. Dün Morgan Stanley tarafından yayımlanan raporda, baz senaryolarının Türkiye'de politika faizinin kasıma kadar sabit kalacağı yönünde oluştuğu belirtildi. Morgan Stanley’nin yıl sonu dolar/TL kuru beklentisi 38, büyüme beklentisi ise %3,3 olarak belirtildi. 2024 sonunda enflasyonun %43,4'e gerilemesini bekleyen banka, dördüncü çeyrekte faiz indirimine başlanılabileceğini ifade etti. ABD’nin büyüme verisinin takip edileceği küresel piyasalarda bu sabah negatif risk iştahı hakim. TSİ 15:30’da açıklanacak olan öncü verilerde, ABD’nin 1Ç24 döneminde %2,5 büyümesi bekleniyor. Beklentilerin üzerinde gelecek bir veri seti, küresel risk iştahında azalışa neden olabilir. Sıkı para politikalarına karşın ABD ekonomisinin güçlü kalmaya devam etmesi, halihazırda ötelenmiş faiz indirimi beklentilerini zayıflatabilir. CME Group tarafından yayımlanan verilere göre eylül ayında 25 baz puanlık indirim beklentisi %46,4 olarak fiyatlanmaktadır. Dolar endeksi (DXY) sabah saatleri itibarıyla 105,8, ABD 10 yıllık tahvil getirileri %4,65 ile yatay yönde bulunuyor. Jeopolitik gerilimlerin azalmasıyla gerileyen ONS altın bu sabah 2317 dolardan yatay yönde işlem görürken, brent petrol 87,2 dolarda bulunmaktadır. Bugün küresel piyasalarda ABD’de GSYH, Euro Bölgesi’nde ECB Aylık Rapor, Almanya’da Bundesbank Başkanı Nagel’ın konuşması takip edilecek. Yurt içinde ise bugün odak TCMB PPK toplantısında bulunuyor. Ayrıca PRKME’nin 4Ç23, TAVHL’nin ise 1Ç24 dönemine ilişkin finansal sonuçlarını açıklaması bekleniyor. TCMB’nin nisan ayı toplantısında politika faizini %50’de sabit tutması bekleniyor. Karar metninde gelecek döneme ilişkin mesajlar takip edilecek. Merkez Bankası politika faizini mart ayında beklentilerin aksine %45’ten %50’ye yükseltmişti. BIST100 endeksinde güne pozitif yönde başlanmasını bekliyoruz. Endekste yukarı yönlü olarak TL bazlı tarihi seviye (9849) ilk direnç olmak üzere 10.000 seviyeleri hedeflenebilir. Olası geri çekilmelerde ise 5 günlük AO’nun bulunduğu 9657 seviyesi izlenebilir. Merkez Bankası’nın faiz kararının takip edileceği günde seans içi volatil seyir gözlenebilir.

Veri Gündemi
Bugün ABD’de GYSH verileri öne çıkıyor. Ayrıca mal ticaret dengesi, işsizlik başvuruları ve askıdaki konut satışları takip edilecek. Bugün ABD’de Microsoft ve Alphabet Inc’in 1Ç24 dönemine ilişkin finansal sonuçlarını açıklaması bekleniyor. ABD ekonomisinin 2024 yılının ilk çeyreğinde %2,50 büyümesi beklenmektedir. GSYH 2023 yılının son çeyreğinde %3,40 büyümüştü. Tahminlerin üzerinde bir büyüme verisi Fed’in faiz indirimine yaz aylarından sonra başlayacağına yönelik beklentilere destek verebilir. Mart ayı öncü verilerinde mal ticaret dengesinin 91,20mlr USD açık vermesi bekleniyor. Şubat ayında mal dengesi 91,84mlr USD açık verdi. 15-19 Nisan haftasında ABD’de işsizlik başvurularının 215bin kişi olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Önceki hafta işsizlik başvuruları 212bin kişi, 4 haftalık ortalama ise 214,52bin olarak gerçekleşti. Askıdaki konut satışlarının mart ayında %0,90 artış göstermesi bekleniyor. Askıdaki konut satışlarında şubatta %1,60 artış kaydedilmişti. Microsoft’un 1Ç24’te 60,84mlr USD gelir üzerinden 2,82 USD hisse başına kar elde etmesi, Alphabet’in ise 1Ç24’te 78,69mlr USD gelir ve 1,51 USD hisse başına kar açıklaması bekleniyor. Euro Bölgesi’nde bugün ECB aylık raporu takip edilecek. Raporda para piyasaları çıkarları, büyüme görünümü, korunan trendler ve çeşitli ekonomik olaylarla ilişkin bilgiler takip edilecek. Almanya’da Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) Başkanı Nagel’in konuşması takip edilecek.

  












Yurt içinde bugün gözler TCMB’nin faiz oranı kararında olacak. Bugün ayrıca Uluslararası Yatırım Pozisyonu (UYP) takip edilecek. Ayrıca PRKME’nin 4Ç23 dönemi, TAVHL’nin 1Ç24 dönemine ilişkin finansal sonuçlarını açıklaması bekleniyor. Merkez Bankası politika faizini mart ayında beklentilerin aksine %45’ten %50’ye yükseltmişti. Kurul ayrıca, operasyonel çerçevede değişikliğe giderek, Merkez Bankası gecelik vadede borçlanma ve borç verme oranlarının bir hafta vadeli repo ihale faiz oranına kıyasla -/+ 300 baz puanlık bir marj ile belirlenmesine karar vermişti. Mart ayındaki karar sonrası yayımlanan metinde şahin tonda mesajlar ön plana çıkmıştı. Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceği belirtildi. Ayrıca, enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır ifadelerine yer verildi. Nisan ayındaki toplantıda piyasa beklentisi faizin %50’de sabit bırakılması yönünde oluştu. Karar sonrası yayımlanacak metinde gelecek döneme ilişkin mesajlar takip edilecek. 2024 Ocak sonu itibarıyla, Uluslararası Yatırım Pozisyonu (UYP) verilerine göre, Türkiye’nin yurt dışı varlıkları, 2023 yıl sonuna göre %1,1 oranında azalışla 324,5mlr ABD doları, yükümlülükleri ise %1,9 oranında artışla 624,5mlr ABD doları olarak gerçekleşti. Türkiye’nin yurt dışı varlıkları ile yurt dışına olan yükümlülüklerinin farkı olarak tanımlanan net UYP, 2023 yıl sonunda -284,7mlr ABD doları iken 2024 Ocak sonunda -300,0mlr ABD doları seviyesinde gerçekleşmiştir.

24 Nisan 2024 itibarıyla hazinenin iki yıllık tahvil faizleri %45,35; 10 yıllık tahvil faizleri ise %28,86’da bulunmaktadır. Uzun ve kısa vadeli borçlanma getirilerinin arasındaki farkı (getiri eğrisi) ise -16,49 olarak gerçekleşti. Getiri eğrisi, merkez bankalarının para politikaları ve faiz beklentileri başta olmak üzere, enflasyon ve büyüme gibi makro verilerdeki seyir hakkında bilgi vermektedir. Eğer bu eğri ters ise, yani kısa vadeli getiri uzun vadeliden yüksek ise ekonomide resesyon ihtimali artar. Artan eğimli getiri eğrisi, uzun vadeli borçlanma kağıtlarının faizinin kısa vadeli olanların faizinden yüksek olduğunu gösterirken, bu durumda uzun vadede enflasyonda artış beklentisi içinde olunduğunu ortaya koyuyor. Azalan eğimli getiri eğrisi, kısa vadeli borçlanma kağıtlarının faizinin uzun vadeli olanların faizinden yüksek olduğuna işaret ederken, uzun vadede enflasyonda düşüş beklentisi içinde olunduğunu gösteriyor. Türkiye 10 yıllık ve 2 yıllık tahvil getirileri arasındaki fark 18 Mart ile biten haftada -19,35 puan ile son beş yılın en düşük seviyesine gerileyerek, rekor seviyeye ulaştı. Getiri eğrisindeki negatif görünümün, sıkı para politikalarının uzun vadeli tahvile olan talebi artırması dolayısıyla uzun vadeli tahvil getirilerinin düşmesine neden olduğu söylenebilir.


 

Piyasalarda dün neler oldu? ABD’de dün dayanıklı mal siparişleri takip edildi. Beklentinin %2,5 olduğu dayanıklı mal siparişleri aylık %2,6 artış kaydetti. Şubat ayı verisi %1,3’ten %0,7’ye revize edildi. Çekirdek dayanıklı mal siparişleri ise martta %0,2 ile beklentilerin altında arttı. ABD’de ayrıca META, IBM ve Boeing’in bilançoları takip edildi. Meta'nın geliri, 2024 yılının ilk çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre %27 artışla 36,5 milyar dolara yükseldi. Şirketin hisse başına karı ise 4,71 ile beklentilerin üzerinde açıklandı. IBM 1,68 dolar ile beklentilerin üzerinde hisse başına kar açıklarken, şirketin gelirleri 14,5mlr dolar ile beklentilerin altında kaldı. Boeing 1Ç24’te 16,6mlr dolar gelir açıkladı. Şirketin 1,63 dolar hisse başına zarar açıklaması beklenirken 1,13 dolar hisse başına zarar açıkladı. Almanya’da İfo iş iklimi endeksi açıklandı. Yatırımcının ekonomiye ilişkin düşüncesini yansıtan endeks nisanda 87,8’den 89,4’e yükseldi. Beklenti 88,9’da bulunuyordu.














Yurt içinde güven endeksleri, kapasite kullanım oranı ve konut fiyat endeksi takip edildi. 2024 yılı Nisan ayında mevsimsellikten arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE-MA), bir önceki aya göre değişmeyerek 103,5 seviyesinde gerçekleşti. Güven endeksi Nisan ayında bir önceki aya göre; hizmet sektöründe %2,8 oranında azalarak 117,1 değerini, perakende ticaret sektöründe %1,9 oranında artarak 115,5 değerini ve inşaat sektöründe aynı düzeyde kalarak 88,6 değerini aldı. İmalat sanayi genelinde mevsimsel etkilerden arındırılmış Kapasite Kullanım Oranı (KKO-MA), bir önceki aya göre 0,2 puan azalarak %77,0 seviyesinde gerçekleşti. Konut fiyat endeksi (KFE) şubatta aylık %2,2 arttı. Konut fiyatları bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak %58,3 oranında artarken, reel olarak %5,1 oranında azalmıştır. Böylelikle konut fiyat artışı yaklaşık 4,5 sene sonra ilk kez enflasyonun gerisinde kaldı. Dün ayrıca Uluslararası Derecelendirme Kuruluşu Fitch’in Türkiye’ye ilişkin paneli takip edildi. Fitch, Türkiye'nin mali duruşunun genişleyici olduğunu belirtirken, bunun merkez bankasını destekleyici bir biçim alması gerektiğine işaret etti. Kurumun Türkiye büyümesine ilişkin 2024 beklentisi %2,8; 2025 yılı için %3,1’de bulunmaktadır. Ortalama enflasyon beklentisi ise 2024 yılında %58; 2025 yılı için %29,2 olarak bulunmaktadır. Türkiye ekonomisinde dış açığın gerileme kaydettiğini belirten analistler bununla birlikte enflasyonist baskıların devam ettiğini ve uluslararası rezerv yapısının zayıf seyrettiğini işaret etti. Yerel seçimler sonrası sıkı para politikalarının devam ettiğini vurgulayan kuruluş, TCMB’nin politikalarındaki kararlılığına dikkat çekti. Fitch, 18 bankanın görünümünü yukarı yönde revize etmesine gerekçe olarak bankacılık sisteminde dış finansman ve yakın dönem finansal risklerinin devlet müdahalesiyle kolaylaştırılmasını gösterdi. Kurumun bankacılık sektörüne ilişkin 2024 yılı beklentileri, 2023 yılına kıyasla karlılıkta azalış olmasına karşın sektörel performansın makul düzeyde olması yönünde bulunuyor. Fitch, 2025 yılında enflasyon muhasebesi uygulamalarıyla birlikte bankacılık sektöründe getirilerin daha zayıf seyretmesini öngörüyor.


  Anadolu Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş.
  http://www.anadoluyatirim.com.tr/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

SİZ DE HABERDAR OLMAK İSTER MİSİNİZ ?

Gelişmelerden ve hizmetlerimizden haberdar olmak için kayıt olun.

© Tüm Hakları Saklıdır.
Yaman Döviz A.Ş.