SEKTÖREL HABERLER

ÖNEMLİ GELİŞMELER

» Bankacılık sektörü ticari ve diğer kredileri 10 trilyon 99,48 milyar TL (Önceki hafta: 10 trilyon 73.90 milyar, Yılbaşı: 8 trilyon 961.58 milyar TL)-BDDK » Bankacılık sektörü bireysel kredi kartları 1 trilyon 410,79 milyar TL (Önceki hafta: 1 trilyon 412.83 Yılbaşı: 1 trilyon 154.92 milyar TL)-BDDK » Bankacılık sektörü tüketici kredileri 1 trilyon 653,69 milyar TL (Önceki hafta: 1 trilyon 647.17 milyar Yılbaşı: 1 trilyon 513.75 milyar TL)-BDDK » Bankacılık sektörü tüketici kredileri ve bireysel kredi kartları 3 trilyon 64,48 milyar TL (Önceki hafta: 3 trilyon 60.0 milyon tl Yılbaşı: 2 trilyon 668.67 milyar TL)-BDDK » Bankacılık sistemindeki kur korumalı TL mevduat ve katılma hesapları 2 trilyon 196.42 milyar TL (Önceki hafta: 2 trilyon 232.83 milyar, Yılbaşı: 2 trilyon 626.35 milyar TL)-BDDK » Bankacılık sektörü toplam kredileri, 10 Mayıs itibarıyla 13 trilyon 163,96 milyar TL (Önceki hafta: 13 trilyon 133.90 milyar, Yılbaşı: 11 trilyon 630.25 milyar TL)-BDDK » Bankacılık sektörü yabancı para net genel pozisyonu 80,87 milyar TL (Önceki hafta: 90.41 milyar, Yılbaşı: 105.55 milyar TL) -BDDK » Bankacılık sistemi mevduatı 15 trilyon 613.77 milyar TL (Önceki hafta: 15 trilyon 609.22 milyar, Yılbaşı: 14 trilyon 843.08 milyar TL)-BDDK » Bankacılık sektörü bilanço dışı yabancı para pozisyonu 1 trilyon 377.3 milyar TL (Önceki hafta: 1 trilyon 408.22 milyar, Yılbaşı: 1 trilyon 521.71 milyar TL)-BDDK » Bankacılık sektörü toplam menkul değerleri 4 trilyon 400,91 milyar TL (Önceki 4 trilyon 367.73 milyar, Yılbaşı: 3 trilyon 963.31 milyar TL)-BDDK » Bankacılık sektörü bilanço içi yabancı para pozisyonu 1 trilyon 296.4 milyar TL (Önceki hafta: -1 trilyon 317.81 milyar, Yılbaşı: -1 trilyon 436.41 milyar TL)-BDDK » Bankacılık sektörü takipteki alacakları 10 Mayıs itibarıyla 206.92 milyar TL (Önceki hafta: 204.87 Yılbaşı: 191.49 milyar TL)-BDDK » OECD bölgesinde işsizlik oranı Mart ayında değişmedi ancak kadınlarda yükseldi » Saat başı belirlenen TCMB döviz kurları ve altın fiyatları - 16 Mayıs » Wall Mart'ın 1. ceyrek ayarlanmış HB karı 60 cent (Beklenti: 53 cent) » Kripto varlıkların tanımlanmasına ilişkin kanun teklifi bugün TBMM'ye sunulacak » SabancıDx, AgeSA ve Bulutistan Türkiye’nin en büyük bulut dönüşüm projelerinden birine imza attı » DAX CFD analizi ( Ikon Menkul ) » TSKB: İmzalanan anlaşmalar doğrultusunda, IBRD'den 300 milyon Avro tutarında kredi, Temiz Teknoloji Fonu'ndan 15 milyon ABD Doları tutarında kredi ve ESMAP'dan 1,5 milyon ABD doları değerinde hibe temin edilmiştir » TSKB, IBRD ile "Türkiye Dağıtık Enerji için Piyasa Geçişinin Hızlandırılması Projesi" anlaşmalarını imzaladı

Türk Hava Yolları, Airbus ve Rolls-Royce Ortaklıklarını Güçlendiriyor

Kuruluştan yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:
 
Türk Hava Yolları, Aralık 2023'te verdiği 150 adet A321neo ve 80 adet A350 kesin uçak siparişini Airbus ve Rolls-Royce ile kutlamak üzere İstanbul'daki genel merkezinde bir araya geldi. Programa, Airbus ve Rolls-Royce üst yönetiminin yanı sıra T.C. Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Bilal Durdalı ve önde gelen Türk havacılık ve uzay şirketlerinin temsilcileri ile İngiltere Başkonsolosu, Fransa ve İspanya'nın da müsteşarları katıldı.

Etkinlikte Airbus, Türk Hava Yolları ve Türkiye'deki havacılık şirketleri tarafından önümüzdeki 15 yıl içinde ekonomik değer yaratacak, Türk havacılık ve uzay endüstrisini Türk Hava Yolları'nın uzun vadeli stratejik büyüme planı doğrultusunda daha da geliştirecek Stratejik Türkiye İlerleme Programı'nın (Strategic Türkiye Enhanced Programme - STEP) lansmanı da yapıldı.

Son uçak siparişi ile Bayrak taşıyıcı, üretici Rolls-Royce'un Trent XWB motorununun dünyadaki en büyük operatörü konumuna gelecek. Yapılan ortaklık doğrultusunda Rolls-Royce, potansiyel bir Bakım, Onarım ve Revizyon (MRO) operasyonunun kurulması ve daha fazla tedarik zinciri çözümleri dahil olmak üzere, Türkiye'de bir dizi endüstriyel girişimin uygulanması konularında araştırmalara başlayacak.

STEP ve Rolls-Royce iş birliği hakkında açıklamalarda bulunan Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat; "Uçak üreticisi Airbus ile derinleşen iş birliğimizin bir göstergesi olan Stratejik Türkiye İlerleme Programı'nı (STEP) hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Airbus'ın stratejik hedefleri ve yeni belirlenen iş alanlarıyla uyumlu olarak Türk havacılık şirketlerinin potansiyel tedarikçi olma yolunda geliştirilmesi ve hazır hale getirilmesi için bugünden hazırlıklara başlıyoruz.
Rolls-Royce ile de iş birliğimizi kuvvetlendirmenin sevincini yaşıyoruz. Bu girişimler, hem Türk Hava Yolları'nın büyüme hedefleri doğrultusunda attığı adımlara hem de ülkemizin havacılık ve uzay endüstrisindeki kabiliyetlerini daha da geliştirmesine bir kanıt niteliğindedir. Üç büyük şirket arasındaki bu önemli iş birliğiyle Türk Hava Yolları olarak, küresel havacılık sahnesindeki öncü rolümüzü pekiştirirken; operasyonel verimliliğimizi artırmak ve sürdürülebilir büyümemize katkıda bulunmak için ileri teknolojilerden ve iş birliği stratejilerinden yararlanmaya devam edeceğiz." dedi.

Airbus CEO'su Guillaume Faury; "Türk Hava Yolları'na bize duydukları güvenden dolayı teşekkür ediyor ve hem dünyanın seçkin hava yollarından biri olarak büyümelerini desteklemekten hem de bugün açıkladığımız yeni STEP programı aracılığıyla Türkiye ile ortaklığımızı bir üst seviyeye taşımaktan onur duyuyoruz. Program, Airbus'ın Türkiye ile iş birliğini daha da genişletmesine ve özellikle tedarik zinciri gelişimi, beceriler ve sürdürülebilirlik konularına odaklanarak Türk Hava Yolları'nın büyüme hedeflerini desteklemesine yönelik bir çerçeve oluşturacak."dedi.

Rolls-Royce CEO'su Tufan Erginbilgiç ise; "Türkiye, Rolls-Royce'un faaliyet alanları içerisinde stratejik açıdan önemli bir pazar. Türk Hava Yolları'nın Trent XWB motorlarımıza duyduğu güvenden memnuniyet duyuyoruz. Türk Hava Yolları ve ortaklarımızla birlikte çalışarak Türk ekonomisine fayda sağlamak, ülkenin bu alanda kabiliyetlerini artırmak ve enerji geçişindeki rolünü genişletmek için sabırsızlanıyoruz. Şirketimiz adına, kıymetli Türk Hava Yolları ve Türkiye Cumhuriyeti ile ilişkilerimizin güçlenmesinden büyük bir heyecan duyuyorum." dedi.
Türkiye, 20 yılı aşkın süredir Airbus tedarik zincirinin ayrılmaz bir parçası ve bugün A220'den A350'ye kadar her Airbus ticari uçağında Türkiye'den tedarik edilen parçalar bulunuyor. Doğrudan ve dolaylı olarak yaklaşık 3.500 Türk havacılığına ait iş, Airbus tarafından desteklenmektedir. Airbus'ın 2023 yılı sonunda Türkiye'ye yaptığı toplam yatırım tutarı 4 milyar doları aştı. Bunlara ek olarak, 20 yıla dayanan bu iş birliği, Türkiye'nin havacılık ve uzay sektöründe zengin bir uzmanlık, teknolojik gelişmeler ve kalifiye bir iş gücü oluşturmuştur.

Bu girişimler ile Türk Hava Yolları'nın büyüme hedeflerinin desteklenmesi, Türk havacılık endüstrisinin daha güçlü hale getirilmesi ve geliştirmesi amaçlanmaktadır. Türk Hava Yolları'nın, uçuş ağını genişletme ve hizmetlerini mükemmelleştirme konularındaki kararlılığıyla uyumlu olan A321neo ve A350 uçaklarının satın alınması, üç ortağın da sürdürülebilirlik ve teknolojik ilerlemeye odaklandığının bir göstergesi niteliğindedir. Bu ileri görüşlü yaklaşım, inovasyonu teşvik etmek, yüksek nitelikli istihdam yaratmak ve Türkiye'yi havacılık ve uzay sektöründe önemli bir oyuncu konumuna getirmek için tasarlandı

SİZ DE HABERDAR OLMAK İSTER MİSİNİZ ?

Gelişmelerden ve hizmetlerimizden haberdar olmak için kayıt olun.

© Tüm Hakları Saklıdır.
Yaman Döviz A.Ş.