SEKTÖREL HABERLER

ÖNEMLİ GELİŞMELER

» ***Günün önemli gelişmeleri*** » ABD Hazine Yetkilisi: Yellen, G7 finans yetkililerinin, Haziran ayında yapılacak zirve için G7 liderlerine tavsiyede bulunmak üzere Rus varlıklarına ilişkin bir plan üzerinde fikir birliğine varabileceklerini umuyor » TPAO'NUN Karaincirli-1 Kuyusunda Doğalgaz Arama projesi iptal edilmiştir » Merkez Bankası'nın bir sonraki iş günü için açıkladığı geçici rezerv -77274,2 milyon TL » İstihdamda Tüm Sektörlerde Artış-BETAM » Kuvva Gıda'nın vergi dairesine sunulan 2024 yılı 3 aylık aylık net zararı 7.505.620 TL » Beypi Beypazarı Tarımsal'ın Solar Güneş Enerji Santrali Kapasite Artışı Projesi ile İlgili ÇED Gerekli Değildir Kararı Verildi » Sarı Perakende Enerji'nin Keberli (Atlantis 1) Depolamalı Güneş Enerji Santrali GES Projesi ile İlgili ÇED Halkın Görüşüne Açıldı » Garet Enerji'nin Sares Rüzgar Enerji Santrali Yardımcı Kaynak Güneş Enerji Santrali Projesi ile İlgili ÇED Halkın Görüşüne Açıldı » Işıksoy Tekstil'in Işıksoy Rüzgar Enerji Santrali 4, 5, 6 projesi ile ilgili ÇED halkın görüşüne açıldı » Baştürk Cam'ın Güneş Enerjisi Santrali Projesi İptal Edilmiştir » Tufan Endüstri Demir Çelik'in Güneş Enerji Santrali Projesi ile İlgili ÇED Süreci Başladı » Matlı Enerji'nin Bafra RES ve Elektrik Depolama Tesisi Projesi ile İlgili ÇED Halkın Görüşüne Açıldı » Afşin Elbistan Elektrik'in Afşin Elbistan A Termik Santrali V. ve VI. Ünite İlavesi projesi ile ilgili ÇED halkın görüşüne açıldı » Windsun Enerji'nin Güneş Enerji Santrali Projesi ile İlgili ÇED Süreci Başladı » Eti Alüminyum'un Eti-4 GES Kapasite Artışı Projesi ile İlgili ÇED Halkın Görüşüne Açıldı » Şahinoğlu Madencilik'in Bulut Barajı ve Hidroelektrik Santrali Projesi ile İlgili ÇED Süreci Başladı » Reis Enerji Yapı'nın Yağmur Barajı ve Hidroelektrik Santrali Projesi ile İlgili ÇED Süreci Başladı » Ova Ticaret'in Güneş Enerji Santrali Projesi ile İlgili ÇED Gerekli Değildir Kararı Verildi » Tiryaki Tahıl ve Yem'in Güneş Enerji Santrali Projesi ile İlgili ÇED Gerekli Değildir Kararı Verildi

Colin's 2030'da yüzde 100 yenilenebilir enerjiye geçecek

Kuruluştan yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:
 
 
 Dünyada 24 ülkede faaliyet gösteren global moda markası Colin's, bu yıl çıkardığı Colin's 2022 Sürdürülebilirlik Raporu'nda şirketin uzun vadeli hedeflerini açıkladı.
 
Colin's Sürdürülebilirlik Komitesi Başkanı Ahmet Eroğlu, Colin's olarak 24 ülkede 600'ü aşkın mağaza ile faaliyetlerini yürüttüklerini belirterek, uzun vadeli büyüme planlarının 35 ülkede 800 mağaza ve 50 online satış kanalına ulaşmak olduğunu söyledi.
 
Eroğlu, "Öncelikli hedefimiz halihazırda var olduğumuz coğrafyalarda mağaza sayımızı ve etkinliğimizi artırmak. Uzun vadeli hedefimiz olan 35 ülkede 800 mağaza ile faaliyet göstermek için Balkanlar, Avrupa ve Kuzey Afrika ülkeleri ekonomik koşullara göre öncelikle değerlendireceğimiz ülkeler olacaktır" dedi.
 
Bugün 24 ülkede, 600 mağaza ve 5 bin 500 çalışan ile insanların yaşam kalitesine her tarza uygun, rahat, ulaşılabilir ürünlerle katkı sağladıklarını ifade eden Ahmet Eroğlu, sürdürülebilirlik politikalarına ilişkin şöyle konuştu: "Faaliyetlerimizi gerçekleştirirken kullandığımız kaynakları en doğru ve etkili şekilde değerlendirmemiz, tüketmek yerine dönüştürmek, korumak ve güçlendirmemiz gerektiği yaklaşımı ile iş modelimizi kurguluyoruz. Colin's Sürdürülebilirlik Stratejisi dört temel unsurdan oluşuyor; gezegenimiz, insanımız, yaklaşımımız ve ürünlerimiz. Gezegenimizin kaynaklarını zarar vermeden ve tüketimi azaltarak kullanmaya yönelik bakışımızı, çalışanlarımız ve tedarikçilerimiz ile tüm uygulamalarımıza yansıtıyoruz. İnsanımız iş modelimizin enerjisini oluşturuyor. Geniş coğrafyadaki faaliyetlerimizde bizi bütünleştiren ve büyük bir aile olmamızı sağlayan en önemli değerlerimiz, 'Özgürlükçü ve geleneklere saygılı olmak'. Yaklaşımlarımızla, çok çeşitli ülkelerde ve yaygın mağaza yayılımı olan faaliyetlerimizde, 'Güvenilir ve istikrarlı olmak' için sağlam temeller geliştiriyor ve köklü değerlerimizin güvencesi olarak bu yaklaşımları uygulamamızın odağına alıyoruz. Ürünlerimiz bizim faaliyetlerimizin somut göstergesi ve bu nedenle ürünlerimizi, 'Kalite odaklı iş yapma' çabamızın sonucu olarak değerlendiriyoruz. Müşteri beklentilerini gözeterek, ürünlerimizi kullanan kişilerin yaşam kalitesine olumlu katkı sağlayabilmek adına sürdürülebilirlik stratejilerimizin tamamını ürünlerimize yansıtmaya özen gösteriyoruz."
 
Su tüketimi, elektrik tüketimi ve kaynak kullanımı azaltımı
Colin's Sürdürülebilirlik Komitesi Başkanı Ahmet Eroğlu, raporda detaylı yer alan konulardan biri olan su tüketiminin yüksek bir oranda şirketin toplam satışlarının yüzde 40'ını oluşturan denim koleksiyonu ürünlerinden kaynaklandığını belirtti. Eroğlu, "Dolayısıyla, bu alanda yapılacak iyileştirmelere odaklanarak denim yıkama prosesleri üzerine yoğun çalışmalarımız var. 'Koru, Azalt, Yeniden Kullan' yaklaşımımızda etkili olabilmek ve gezegenimizin sürdürülebilirliği konusunda olumlu katkı sağlamak için doğru tedarikçileri belirleyerek iş birliği oluşturmaya odaklanıyoruz. 2030 için ürün tedariğimizin yüzde 100'ünü Sedex ve/veya BSCI sertifikasyonuna sahip üreticilerden yapmayı ve daha sürdürülebilir üretim yöntemleri kullanarak su, elektrik tüketimi ve malzeme kullanımını azaltmayı hedefliyoruz" dedi.
 
Çevresel etkileri geniş bir ekosistem
Tekstil ve hazır giyim sektörünün hammaddeden başlayarak, ürünün mağaza satışını içinde barındıran önemli çevresel etkileri olan geniş bir ekosistem olduğunu vurgulayan Colin's Sürdürülebilirlik Komitesi Başkanı Eroğlu, şöyle konuştu: "İklim krizi ile birlikte sektörün çevreye olan etkileri daha fazla konuşulur oldu. Müşteri bilinci de aynı doğrultuda artıyor. Bu bilincin giderek artması ve tüketim alışkanlıklarını değiştirmesi ile rekabet gücünü kaybetmek istemeyen kurumlar hızla dönüşüm içinde yer alıyor ve alacaktır."
 
Colin's çevresel faktörlerin iyileştirilmesi için koleksiyonlarında keten lifi ve liyosel lifi gibi sürdürülebilir kumaş içeriklerini arttırıyor. Eroğlu, "Ekolojik Jeans Koleksiyonumuzdaki ürünleri çalıştığımız tedarikçiler ile birlikte lazer yıkama, e-flow ve taş enzimi uygulamalarını kullanarak ürettik. 90'lar Koleksiyonumuz kumaşından ipliğine, düğmesinden fermuarına tüm materyallerinde sürdürülebilirlik gözetilerek hazırlandı" dedi.
 
Yüzde 100 yenilenebilir enerji
Birleşmiş Milletlerin 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarından iş ve etki alanlarını gözeterek belirledikleri 9 hedefe katkı sağlamaya odaklanan Colin's bunu kısa, orta ve uzun vadeli hedeflerle şekillendirirken enerjide de önemli bir işe imza atıyor.
 
Şirket, 2030 yılına kadar gezegene karşı sorumluluğu doğrultusunda globaldeki tüm mağazalarının Enerji Yönetimi Sisteminde çalışmasını ve enerji tedariğinde Türkiye'de yüzde 100 Yenilenebilir Enerji kullanımını hedefliyor.
 
Ahmet Eroğlu bunu nasıl yapacaklarını şöyle anlattı: "Yenilebilir enerji temini planlarımız arasında, dağıtım merkezimizin çatısına tesis edilecek güneş panelleri ve arazi tipi güneş enerjisi sistemleri ile elektrik üretilmesi var. Elektrik tedariğini direkt bizim yaptığımız mağazaların ve dağıtım merkezinin elektrik tüketimini bu sistemler ile güneş enerjisinden üreterek temin etmeyi planlıyoruz."
 
Yüzde 30 yeni mezun alınacak
Küresel bazda yılda 102 milyondan fazla ziyaretçi sayısına ulaşan bir Türk markası olan Colin's, Sürdürülebilirlik Raporu'nda gençlerin enerjisi ve yaratıcılığını şirkete kazandıracak şekilde 2030'da yeni mezun işe alım oranını yüzde 30'a çıkartmayı planladığını açıkladı.
2030'da Türkiye ve globalde çalışan sayısını yüzde 20 artırmayı düşündüklerini söyleyen Ahmet Eroğlu, "Bu yıl yeni mezun işe alım oranımız yüzde 29. Hedefimiz 2030'da da yüzde 30 yeni mezun oranımızı korumak. Üniversite olarak özel bir tercihimiz yok ancak bilgisayar mühendisliği, endüstri mühendisliği ve tekstil mühendisliği bölümleri faaliyetlerimiz açısından öncelikli tercihlerimiz" dedi.
 
Colin's üretimde ne yapıyor?
" Daha az su tüketen proses seçimi yapıyor, ekoloji dostu hammadde seçiyor, water-less yöntemiyle üretilen kumaşlar kullanıyor.
" Ürünlerinde çevre dostu kimyasallar kullanıyor, tedarikçilerinin kullandığı kimyasalları yasaklı kimyasal listeleri ile izliyor.
" Enerji tüketimi düşük aydınlatma cihazları seçiyor, akıllı mağaza uygulamalarına geçiş ile düşük enerji tüketimi sağlıyor.
" Elektrik, gaz, benzin gibi fosil yakıt tüketimlerini izliyor ve azaltmak için yeni yöntemler geliştiriyor.
" Paydaşlarıyla Yeşil İş Stratejileri oluşturuyor, iş birlikleri kuruyor ve geri dönüştürülebilir atıkları ayrı topluyor.
 
RAPORDAN ÖNEMLİ BAŞLIKLAR
 
Genç kuşaklara yatırım
Markamızın ruhunu yaşatacak şekilde, Colin's'te hizmet verdiğimiz tüm coğrafyalarda mevcut çalışanlarımızın yüzde 60'ı Z kuşağıdır.
Colin's olarak, Türkiye'deki Genç İşsizlik sorunuyla mücadele etmek için sorumluluk aldık. Türkiye'nin Gençlik markası olarak, genç işsizlik sorununu odağımıza alıyoruz. Ülkemizin nitelikli iş gücü ihtiyacı çerçevesinde Rise Together programımız ile yeni mezun ve iş gücünde yer almak isteyen gençleri bünyemize katıyor, yetiştirme programı kapsamında gelişimlerinin sağlanması desteklerini sunuyoruz. 2022 yılında globalde yapılan işe alımlarımızın yüzde 77'sini ise Z kuşağı oluşturuyor.
 
Ekolojik Jeans
Doğaya saygılı ve sürdürülebilir Ekolojik Jeans koleksiyonumuzla çevre dostu bir yaklaşımı benimsiyor, sürdürülebilir tasarım odağında tüm detay ve aksesuarları da özenle seçiyoruz.
Colin's Ekolojik Jeans Koleksiyonu ile su ve kimyasal kullanımını yüzde 84 oranında azaltıyor, sezonun trendlerini çevre duyarlılığıyla birleştirdiğimiz tasarımlarımızı, indigoyla başlayan birçok farklı renk varyasyonu ile sunuyoruz.
 
Akıllı Yeşil Mağaza
2020 yılı itibarıyla 'Akıllı Yeşil Mağaza Projesi'ni başlattık. Bu bağlamda aydınlatma ve iklimlendirme sistemlerini otomasyonla yöneterek tüm elektrikli cihazlarımızın enerji tüketimlerini anlık olarak takip edebiliyoruz.
Tüm işletmelerimizde düşük enerji tüketen LED aydınlatmalara geçişi tamamladık. Böylece enerji kaynaklarını daha verimli kullanarak enerji tüketimimizi minimuma indiriyoruz.
 
Dijital kasa projesi
Kaynak verimliliğine, tüketim azaltıcı faaliyetlere öncelik veriyoruz. Bu kapsamda 2022 yılında hayata geçirdiğimiz Dijital Kasa Projesi ile mağaza ve merkez arasında gerçekleşen 19.200 adet kargonun (karbon ayak izimizi azalttık) ve 72.000 adet kâğıdın kullanılmasını önlemiş olduk.
Satış ve denetim ekiplerimizin mağazalara düzenli yaptıkları denetimlerde yazılıma geçilmesi ve denetimlerin tabletler üzerinden yapılması ile kâğıt tüketimimizi engelledik. Kolilerin geri dönüşümü için lisanslı geri dönüşüm firmalarıyla iş birliği yapıyoruz. Mağaza, dağıtım merkezi ve üretici arası transferlerde kullanılan kolilerimizin yüzde 80'ini yeniden kullanıyoruz. Yeniden kullanılan koliler sayesinde 2022 yılında yaklaşık 1.000.000 yeni kolinin kullanılmasını önledik.
 
İş süreçleri dijital belgelerde
Departmanlarımızda, gezegenimize karşı sorumluluğumuz doğrultusunda işimizin her aşamasında kâğıt kullanımını azaltmayı hedefliyoruz. Bu amaçla iş süreçlerimizde belgelerin elektronik ortamda oluşturulması, paylaşılması ve depolanması gibi faaliyetler için dijital araçlar kullanıyoruz.

SİZ DE HABERDAR OLMAK İSTER MİSİNİZ ?

Gelişmelerden ve hizmetlerimizden haberdar olmak için kayıt olun.

© Tüm Hakları Saklıdır.
Yaman Döviz A.Ş.