SEKTÖREL HABERLER

Dış Ticaret Dengesi (Oyak Yatırım)

Sayın MATRİKS HABER,
Dış Ticaret Dengesi Raporumuz için tıklayınız.
Dış ticaret açığında iyileşme devam ediyor
Mart ayında 7,3 milyar dolar açık... Mart ayında ticaret açığı yıllık bazda %12,4 azalarak 7,3 milyar dolar olarak kaydedildi. İhracat geçen yılki yüksek baz nedeniyle %4,1 azalarak 22,6 milyar dolar olurken, ithalat %6,3 azalarak 29,9 milyar dolara geriledi. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış ithalat Mart ayında bir önceki aya göre %0,8 artarken, ihracat %3,9 arttı. Böylece, 12 aylık dış ticaret açığı Mart ayında 92,9 milyar dolardan 91,9 milyar dolara gerilerken, enerji ve altın hariç dış ticaret açığı bir önceki ayki 25,1 milyar dolardan 24,6 milyar dolara düştü. Buna göre, ihracatın ithalatı karşılama oranı Mart ayında yıllık bazda 1,7 puan artışla %75,5'e yükselirken, çekirdek ihracat/ithalat oranı 1,6 puan artışla %91,2'ye çıktı. Yıllık bazda enerji ithalatı Mart ayında doğal gaz fiyatlarındaki düşüş ve Rusya'dan daha ucuza petrol ithal edilmesinin etkisiyle %5,9 azalarak 5,5 milyar dolar olurken, altın ithalatı sadece %1,3 azalarak 1,6 milyar dolar ile art arda yedinci ayında da düşüş gösterdi. Altın ithalatına getirilen kota, TCMB'nin altın alımını durdurması ve yüksek TL faizleri, seçim sonrası zayıf TL beklentilerine rağmen Türkiye'de altın talebini yavaşlatmış gibi görünüyor. TCMB'nin sıkılaştırma adımları, alım gücündeki düşüş, enerji fiyatlarındaki gerileme ve altın ithalatına getirilen kotanın ardından önümüzdeki dönemde dış ticaret açığının daha da daralmasını bekliyoruz.
Tüketim malı ithalatında yıllık bazda bir artış daha... Aylık tüketim malı ithalatı yıllık bazda %19,2 artarak 4,63 milyar dolara yükselirken, TCMB'nin sıkılaştırma hamlelerine rağmen Mart ayında da güçlü seyrini korudu. Otomobil ithalatındaki güçlü talep Mart ayında da devam ederken, dayanıklı tüketim malları ve yarı dayanıklı tüketim mallarına yönelik ithalat talebi de hızlandı. Ancak, TCMB'nin makroihtiyati tedbirlerinin ardından kredi kartı satışları ve tüketici kredilerindeki büyümenin yavaşlaması nedeniyle tüketim malı ithalatındaki güçlü seyrin önümüzdeki aylarda zayıflaması bekleniyor. Sermaye malı ithalatı ise yıllık bazda %9,2 oranında azalarak yatırımların ilk çeyrekte yavaşladığına işaret etmiştir. Ara malı ithalatı ise %10,1 oranında daraldı.
Yüksek teknoloji ihracatında sürpriz düşüş... Mart ayında yüksek teknoloji ihracatının toplam ihracat içindeki payı bir önceki yılın aynı ayındaki %3,9 seviyesinden %3,3'e gerilerken, tutarı da %19,8 azalarak 708 milyon dolar oldu. Benzer şekilde, yüksek-orta teknoloji ihracatı yıllık %3,7 düşüşle 7,9 milyar dolara gerilerken, düşük teknoloji ve düşük-orta teknoloji ihracatı sırasıyla %6,9 ve %0,6 düştü. Küresel imalat PMI'larındaki toparlanmanın önümüzdeki dönemde ihracat rakamlarını desteklemesi muhtemeldir; ancak TL'deki reel değerlenme düşük teknolojili ihracatçıların maliyet tabanı üzerinde baskı yaratacağından kompozisyon değişebilir.
 



Oyak Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

SİZ DE HABERDAR OLMAK İSTER MİSİNİZ ?

Gelişmelerden ve hizmetlerimizden haberdar olmak için kayıt olun.

© Tüm Hakları Saklıdır.
Yaman Döviz A.Ş.