SEKTÖREL HABERLER

ÖNEMLİ GELİŞMELER

» Emisyon hacmi 16.05.2024 itibariyle 530.77 milyar TL » Türkiye ekonomi gündemi - 17 Mayıs » Eksun Gıda, Glütensiz Yaşam ve Çölyak Zirvesi’nin bu yıl ikincisini gerçekleştirdi- Basın açıklaması » Gençler “Seninle İyi Gelecek” etkinliğinde sürdürülebilirlik ve girişimcilik için buluştu- Basın açıklaması » Alışan Lojistik, alımını yaptığı 150 adet Renault Trucks çekiciler ile filo yenileme ve büyütme projesini sürdürüyor - Basın Açıklaması » Binance, Fonlama Oranı Arbitraj Botu'nun lansmanını ve tüm uygun kullanıcılara Spot Copy Trading’in tamamen sunulmasını duyurdu- Basın açıklaması » Malatya’da Hyundai-TEV Anaokulu açıldı - Basın Açıklaması » Mavi, ecording işbirliğiyle ormanlaştırmaya destek oluyor, doğaya olan sevgisini müşterileriyle paylaşıyor - Basın Açıklaması » Visa dijital çağa yönelik sunduğu yeni ürünlerle ödeme kartlarını yeniden tanımlıyor - Basın Açıklaması » ENUYGUN, içinde bulunduğumuz dönemde araç kiralamanın mı yoksa satın almanın mı daha avantajlı olduğunu değerlendirdi- Basın açıklaması » Turkcell, 10-Engelliler Haftası'nda da engellilerin yanında olmayı sürdürüyor - Basın Açıklaması » Gıda Sektörü Worldfood İstanbul’da buluşuyor - Basın Açıklaması » Vodafone'dan Voleybol Milletler Ligi'ne Özel GB hediyesi - Basın Açıklaması » HONOR, Magic6 Pro ve Magic V2 için Android 15 Beta Programını Yayınladı - Basın Açıklaması » 12. Deri ve Kürk Modası Fuarı, kapılarını açtı- Basın açıklaması » PROMASİAD Başkanı Karatemiz: Kamuda tasarruf doğru bir adım, promosyon sektörünün olumsuz etkilenmemesi için desteklenmesini talep ediyoruz - Basın açıklaması » ECHO Awards'ta 'Yemek Sipariş Platformu Kategorisi'nin birincisi Yemeksepeti oldu - Basın Açıklaması » Samsung Electronics Galaxy kullanıcılarını Galaxy AI özelliklerinin fark yaratan dünyasıyla tanıştırmaya devam ediyor- Basın açıklaması » Veri Bilimi ve İstatistikte Yapay Zekâ Kongresi Ankara'da Yapılıyor- Basın açıklaması » Mastercard, turistlerin harcama verileri ile sektörün nabzını tutmaya devam ediyor - Basın Açıklaması

Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

FED politika faizini değiştirmedi, sabit tuttu. Beklenen de bu idi ve sürpriz olmadı. Son toplantılarda önemli olan Başkan Powell’ın ne söyleyeceği idi bu kez de öyle oldu.
Başkan, son 3 aydır düşmeyen aksine hafif yukarı meyleden enflasyona reaksiyon verdi. Geçen ayki faiz toplantısında elinde 2 aylık veri vardı ve konuya değinmemeyi tercih etmişti. Bu kez öyle olmadı.
Enflasyondaki duraklamaya değindi. Düşüşün durmasının politika faizini indirmeleri için ihtiyaç duydukları güveni sağlamadığını, güvenin tesisi için daha fazla veriyi görmek istediklerini ifade etti. Daha fazla veri daha fazla zaman demek, daha fazla beklemek demek, gecikme demek.
Yine dikkat çeken bir sözü de enflasyona karşı son derece duyarlı oldukları ve faiz indiriminin ertelenmesi mümkün olabilir. Hatta faiz artışı düşük ihtimal diyerek artışın seçenekleri arasında tuttu.
Powell, enflasyondaki ‘aksamayı’ göz ardı etmedi. Gündeme taşıdı. Şahin tarafını hatırlattı. Genel çerçevede ise dengeli, ılımlı şahin olmayı tercih etti. Ilımlı olmasını sağlayan bir ifadesi ise tahvil itfa miktarını-hızını düşürecekleri oldu (1 Haziran’dan itibaren 60 milyar Usd’den 25 milyar Usd’ye). Yani FED bilançonun küçülme hızını yavaşlatacak. Faizi indiremiyor bunu para miktarındaki azalmayı yavaşlatarak dengelemeyi arzu ediyor.
FED-Powell’ın sözlerinden piyasaya kalan mevcut fiyatlama davranışının korunması oldu. Sınırlı reaksiyon verildi. Powell makro verilere bakarak ilerlemeyi sürdüreceklerini bir kez daha ifade etti. Bu sebeple bir patika yine ortaya koy(a)madı. O yüzden dün akşamki yönlendirme risk iştahını çok değiştirmedi. Piyasa veriden veriye fiyatlama yapmaya devam edecek. İlk durak yarın açıklanacak ABD aylık istihdam veri seti. Sonuca bağlı olarak fiyatlamanın şekillenmesini bekliyoruz.
Ana resimde ‘FED faiz indirecek’ beklentisi korunsa da ‘daha geç ve daha az’ faiz indirimi gerçekliği iyimserliği törpülemeyi sürdürüyor.
Japonya para birimi Yen müdahale gölgesi altında zayıf seyrini sürdürüyor. 29 Nisan’da 3,5%%, dün 3,2% genişliğinde oynaklık gösterdi. Doların fiyatlanmasını da etkiliyor. Mevcut temel şartlar zayıflığın (dolayısı ile oynaklığın da) sürebileceğini işaret ediyor.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı sınırlı pozitif. ABD vadelileri yüzde 0,4-0,7% aralığında artı. Asya piyasalarında seyir Çin hariç alıcılı. Hong Kong 2,3% civarı, Japonya 0,1% civarı artı. Çin 0,3% civarı satıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,62, Dolar Endeksi 105,7, ons altın 2.320 Usd civarında işlem görüyor.
İç tarafta, Hazine 3 aylık borçlanma programını açıkladı. Bu ay 146 milyar TL itfaya karşılık 210 milyar TL borçlanma yapılması planlanıyor. Söz konusu fonlama toplam 10 kıymet ile sağlanacak. 6 ve 20 Mayıs haftalarında tamamlanacak fonlamada 20 Mayıs haftasında 2 yıl vadeli Eur cinsi tahvil ve sukuk satışı yapılacak.
Yarın Nisan ayı enflasyon verisi açıklanacak. Aylık bazda 3,30% artış olması bekleniyor. Böylece yıllık artış 70,0% seviyesine çıkmış olacak.
Yarın ayıca yurt içi piyasalar kapandıktan sonra uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin Türkiye için kredi notunu ve değerlendirme raporunu açıklaması bekleniyor. Piyasadaki gene kanı kredi notunun artacağı yönünde.





Usd/TL:
Enflasyon düşüşünün duraksadığı, enflasyon riskine son derece duyarlı oldukları, politika faizinde düşüş için daha fazla güvene ihtiyaçları olduğu, güvenin kazanılmasının beklenenden fazla zaman alabileceği dün akşam Powell’ın dikkat çeken sözlerinden bazıları oldu.
FED’in mevcut koşullarda faiz indirimine başlaması için şartların uygun olmadığı ortaya konuldu.
Powell her ne kadar keskin-şahin sözler söylemese de faiz indirimlerinin gecikeceğini işaret etti. Piyasaların gerileceği tonda konuşmasa da faiz indirim umutlarının azalacağı ve öteleneceği aşikar.
Dolar Endeksi 105,8 civarında güne başlıyor. Verilere bağlı seyir izlemeyi sürdürmek durumunda. İlk kritik konu yarın açıklanacak ABD aylık istihdam veri seti olacak. Sonuca göre fiyatlama değişebilir.
İç tarafta, yarın TÜFE verisi açıklanacak. Aylık bazda 3,30% artış bekleniyor. Böylece yıllık oran 70,0% seviyesine çıkmış olacak. Yarın akşam ayrıca yurt içi piyasalar kapandıktan sonra uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin Türkiye kredi notunu ve değerlendirme raporunu açıklaması bekleniyor. Piyasadaki yaygın kanı not artışı yapılacağı yönünde.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 32,30 civarında işlem görüyor. Aşağıda 32,20 ve 32,00; yukarıda 33,00 ve 33,50 öne çıkan teknik seviyeler.




TL Tahvil/Bono:
Hazine 3 aylık borçlanma takvimini açıkladı. Buna göre bu ay 146 milyar TL itfaya karşılık 210 milyar TL borçlanma yapılması planlanıyor. Söz konusu fonlama toplam 10 kıymet ile sağlanacak. 6 ve 20 Mayıs haftalarında tamamlanacak fonlamada 20 Mayıs haftasında 2 yıl vadeli Eur cinsi tahvil ve sukuk satışı yapılacak.
Yarın Nisan ayı enflasyonu açıklanacak. Aylık bazda 3,30% artış bekleniyor (Bloomberg). Böylece yıllık artış 70,0% seviyesine çıkmış olacak. Enflasyonda mayıs ayında zirve noktaya ulaşılmasını bekliyoruz. TCMB belirgin ve kalıcı düşüş olana kadar sıkı duruşu koruyacağını kararlılıkla vurgulamasını sözlü yönlendirme açısından önemli görüyoruz.
Enflasyon zirvesi oluşması ve enflasyon beklentilerinin zayıflaması tahvil talebini artıran etkenler olabilir. Tahvillerde şu an olmasa da alıcılı seyrin uzak olmadığını, yaklaştığını düşünüyoruz.
Globalde, FED acele etmeyeceğini ifade etti. Faiz indirim beklentileri bir kez daha ötelendi ve törpülendi. FED’in faiz indirim beklentileri hala korunsa da piyasadaki iyimserlik dozu epey azalmış durumda. FED sonrası tahvil faizleri biraz düştü, çok değişmedi. Gözler yarın açıklanacak ABD aylık istihdam veri setinde.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 15 baz puan artarak %44,49 ve 30 baz puan artarak 28,26% seviyesinden tamamladı.




Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
10,200/250 aralığı ilk önemli direnç konumunda... Salı günü dalgalı bir seyrin ardından günü %0,37'lik hafif bir kayıpla 10,045 seviyesinden tamamlayan piyasada TL bazındaki rekor seviyelerdeki hareketler devam ediyor...
Genel olarak baktığımızda, son zirve 9,850 üzerinde yukarı yönde ivme kazanan yükseliş hareketinin önündeki ilk önemli direnç olarak USD bazındaki analizdeki son zirve 314 bölgesini izliyoruz. (TL bazında yaklaşık 10,200'ler) Keza bu seviyeye yaklaşıldıkça da piyasada kar satışları oluştuğunu gözlemliyoruz. Belirtilen direncin aşılabilmesi halinde ise, yeni bir hedef direnç bölgesi olarak, yine USD bazındaki analizde dikkatimizi çeken çıkan 324 USD seviyesini takip ediyoruz. (TL bazında yaklaşık olarak 10,500'ler..)
Aşağı yönde baktığımızda ise, ilk önemli destek olarak aynı zamanda psikolojik bir eşik de olan 10,000 bölgesini takip ediyoruz. Daha aşağıda ise, bir önceki zirve bölgesi olan 9,850 önemli bir destek olarak dikkatimizi çekiyor.




Eur/Usd:
FED faiz indirimi için gerekli güveni sağlayamadığını, enflasyonun düşeceğine dair beklentisini korusa da bunun beklenenden geç olabileceğini ortaya koydu. Banka, faiz artışı düşük ihtimal diyerek böyle bir seçeneğin masada olduğu sinyalini de vermiş oldu. Politika faizi makro verilere göre dizayn edilmeye devam edilecek.
Dün akşam Powell’ın dengeli olmayı tercih ettiğini ama enflasyondaki kıpırdanmaya bu kez yanıtsız kalmadığını gördük. Piyasa şahin tarafını hatırlattı. Şahin oldu mu sorusuna ise çok hafif şekilde şahin oldu diyebiliriz.
Piyasa çok rahatsız olmadı. Ama ‘FED faiz indirecek’ beklentisinin bir kez daha tırpanlandığına tanıklık ettik. Yön konusunda ise kararsız kalındı. Mevcut fiyatlama davranışı çok değişmedi. Dolar çok sınırlı kayıp yaşadı.
Dolardaki kayıpta Yen’deki hareketin de etkisi olduğunu belirtelim. Bir süredir Yen, müdahale spekülasyonları eşliğinde zayıflayan trendde ilerliyor. Usd-Yen 2% civarında düştü. Bu konuyu başlı başına bir hareketlilik kaynağı olarak takip ediyoruz.
 FED’in de söylediği gibi makro veriler yol gösterici. Gözler yarın açıklanacak ABD aylık istihdam veri setinde.
Teknik olarak Dolar Endeksi’nde 105 altı kapanışlar, Dolar talebinde zayıflık sinyali üretebilir.
Son günlerde Dolar talebinde hafif azalma söz konusu. Dolar Endeksi’nde yine de 105 seviyesinin üzerinde yaşanacak tutunma 107,2 seviyesini hedef haline getirebilir.
Bu sabah 1,072 seviyesindeki paritede 1,068 ve 1,064 seviyeleri gün içi destek; 1,073 ve 1,076 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.




Gbp/Usd:
FED’in aşırıya kaçmayan şahin sözleri piyasayı fazla rahatsız etmedi. Fiyatlar çok değişmedi. Fiyatlama için makro veriler izlenmeye devam edecek, ilk durak yarın açıklanacak ABD istihdam veri setinde. İngiltere imalat PMI verisi beklentinin biraz üzerinde geldi. Ancak paritede belirleyici ana unsur ABD odaklı olmaya devam ediyor.
Dolar Endeksi 105,7 seviyesinde güne başlıyor. 105 seviyesi üstü kalıcılık 107,2 seviyesini hedefleyebilir. 105 seviyesi altı kalıcılık baskının azalmasını sağlayabilir.
Bu sabah 1,254 seviyesinde bulunan paritede 1,247 ve 1,245 seviyeleri gün içi destek; 1,254 ve 1,257 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.




Altın:
Altın, jeopolitikten ekonomik konulara odaklanmaya devam ediyor. Bu sebeple Dolar Endeksi, tahvil faizleri, FED, makro veriler gibi başlıklara yanıt veriyor.
Dün FED’in piyasaları çok rahatsız etmeden şahin tarafını gösterdiğini düşünüyoruz. Powell, faiz indiriminin yakın zamanda olamayabileceğini ifade etti. Gerekçesi enflasyonun şu ana kadar yeterince güven vermediği oldu. Daha fazla veriye ihtiyaçları olduğunu belirtti.
Piyasa FED sonrası hafif yumuşama yaşasa da iyimserliği daha öteye taşıyamadı. Bu anlamda yarın açıklanacak ABD istihdam veri seti önemli. Veri odaklı seyir devam ediyor.
Kısa vadede altında dinlenme dönemi sürebilir. 2.290-2.400 Usd bant aralığında fiyat hareketlerinin devamını bekliyoruz. Orta-uzun vadeli olumlu görüşümüzü koruyoruz. 2.400 Usd üzeri kapanışlar yukarı hareketin kaldığı yerden devam etmesini sağlayabilir
Altında teknik olarak 2.290-2.400 Usd aralığında yatay bir bant aralığının devam edeceğini düşünüyoruz.
Bu sabah 2.320 Usd seviyesindeki ons altında 2.300 ve 2.289 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.340 ve 2.360 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.




Eurobond:
ABD 10 yıllık tahvil faizi 4,60-4,70% bandında hareket ediyor. Daha çok 4,60%’a yakın kalıyor. FED açıklamaları sonrası bu tavır korundu. Faiz indirimi yine bekleniyor ancak daha geç ve daha az olma ihtimali artmaya devam ediyor. Yarın açıklanacak ABD istihdam verisi yakın vadenin seyrini tayin edebilir. Teknik olarak ABD 10 yıllık tahvil faizinde yüzde 4,40 seviyesini önemsiyoruz. Bu seviyenin altında fiyatlamalara geçilmesi risk iştahını destekleyebilir.
Lokal tarafta, ABD tahvil faizleri ile paralel seyrin devamını bekliyoruz. Mali politikaların devreye girmesi eurobondların olumlu ayrışmasını sağlayabilir.
Türkiye 5 yıllık CDS 032 ile günü tamamladı. Eurobondlar hafif negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 3-6 cent; orta vadelilerde 29*32 cent; uzunlarda 35-42 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 5,71%, 7,59% ve 8,31% oldu.

 

Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  

SİZ DE HABERDAR OLMAK İSTER MİSİNİZ ?

Gelişmelerden ve hizmetlerimizden haberdar olmak için kayıt olun.

© Tüm Hakları Saklıdır.
Yaman Döviz A.Ş.