SEKTÖREL HABERLER

ÖNEMLİ GELİŞMELER

» Türkiye ekonomi gündemi - 20 Mayıs » “Enerjinin Yıldızları”, 19 Mayıs’ı Atatürk’ün huzuruna çıkarak kutladı- Basın açıklaması » Sapro, ‘Newipe Yeni Nesil Viskon Kumaşı’nın kompostlanabilme özelliğini ‘TÜV OK Compost Home’ ve ‘TÜV OK Compost Industrial’ sertifikalarıyla tescil ettirdi- Basın açıklaması » Vosmer Otomotiv, Temiz Enerji Teknolojileri Fuarı’na katıldı- Basın açıklaması » Schneider Electric, alanında öncü iki yeni ürününü özel bir etkinlik serisiyle sektöre tanıtıyor- Basın açıklaması » Kaspersky, yeni Windows sıfırıncı gün açığından yararlanan QakBot saldırılarını keşfetti - Basın açıklaması » Western Digital, 2,5 inçlik taşınabilir HDD’lerde dünyanın en yüksek depolama kapasitesini kullanıcılara sunuyori - Basın açıklaması » MediaMarkt'ın Yıldızlı Teknoloji Günleri Kampanyası başladı- Basın açıklaması » Konda'nın gençlik araştırması yayınlandı - Basın açıklaması » Oral-B'nin Yeni Ödül Programı Avrupa'da Engellilere Sunulan Pozitif Ağız Sağlığı Uygulamalarını Destekliyor - Basın Açıklaması » Türkiye Sigorta web sitesini engelliler için uygun hale getirdi. » Türk doğal taş sektörü, Çin’e 1 milyar dolar ihracat yaptığı 2013 yılına geri dönmeyi hedefliyor- Basın açıklaması » ESET Research, Rusya, Çin ve İran'a bağlı grupların siber savaşlarına dikkat çeken en son APT Faaliyet Raporu'nu yayımladı- Basın açıklaması » WatchGuard Technologies, NHL'nin 32. serisi için siber tehditlere karşı kapsamlı koruma sağlayan Bütünleşik Güvenlik Platformu’nu Seattle Kraken'in kullanımına sundu- Basın açıklaması » Enerjisa Üretim CEO’su Bayçöl, yenilenebilir enerjide gençler için önemli fırsatlar bulunduğuna dikkat çekti- Basın açıklaması » Marriott International, Türkiye'deki otelcilik eğitimine yenilikçi bir yaklaşım getirerek "Marriott Yeni Nesil" projesini başlatıyor- Basın açıklaması » Hise Europe, Brüksel ofisinin açılışını gerçekleştirdi- Basın açıklaması » Turkven’in danışmanlığını yaptığı kurumsal yatırımcılar, dijital eğitim çözümleri şirketi Enocta’ya yatırım yaptı- Basın açıklaması » Kadıköy Anadolu Lisesi Kütüphanesi, Kayalar Ailesi desteğiyle yenilendi- Basın açıklaması » Palo Alto Networks ağ, bulut ve SOC genelinde IBM’in tercih edilen siber güvenlik partneri olacak- Basın açıklaması

Günlük bülten (QNB Finansinvest)

Uluslararası Kredi derecelendirme kuruluşu S&P Türkiye’nin kredi notunu B’den B+’ya yükseltirken, not görünümünü pozitif olarak korudu. Böylece kredi notu yatırım yapılabilir seviyenin dört kademe altına işaret ediyor. Kuruluş; Türkiye’de yerel seçimlerin ardından dış dengelenmenin de etkisiyle para, maliye ve gelirler politikası arasındaki koordinasyonun iyileşeceğini, gelecek iki yıl içinde portföy girişlerinin artacağını, cari açığın daralacağını, enflasyon ve dolarizasyonda düşüşü öngördüğünü belirtti. Cari açığın daraldığı ve dolarizasyonun tersine döndüğü ortamda enflasyonu düşürmeyi ve liraya olan güveni yeniden tesis etmeyi başarması halinde Türkiye’nin kredi notunun yükseltilebileceği ifade edildi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise; S&P, Fitch ve Moody’s’in pozitif not görünümlerinin not artışlarının devamının habercisi olduğunu değerlendirdi. İçeride Nisan’da aylık enflasyon %3,18 gerçekleşirken, yıllık enflasyon %68,50’den %69,8 seviyesine yükseldi. TCMB bu yılın ikinci yarısında dezenflasyon sürecinin başlamasını öngörürken, yıl sonu enflasyon tahmini %36’da bulunuyor. BIST 100 Endeksi ise sıkışma hareketini yukarı tamamlaması sonrasında geçtiğimiz hafta 10.000 seviyesinin üzerinde yükseliş gösterdi. Endeks S&P’den not artırım beklentileri ile yükselen trendde rekor tazeleme eğilimi sergiledi. Böylece endeks haftalık bazda %3,6, bankacılık endeksi %1,8 değer kazandı. Endekste kısa ve orta vadeli görünümün güçlü olduğunu belirtelim. Endeks bugün S&P’nin not artırımı sonrasında güne olumlu bir başlangıç yapabilir. Ancak seansın açılması sonrasındaki işlemlerde beklentinin satılması ile kâr realizasyonlarının geldiğini görebiliriz. Dolayısıyla da güçlü performans sonrasında endekste bugün ve önümüzdeki günlerde kısa vadeli düzeltmenin gerçekleşme riskini göz önünde bulundurmak gerektiğini düşünüyoruz. Olası geri çekilmelere kâr realizasyonlarına karşı temkinli olmakta fayda bulunuyor. Ara ara yaşanabilecek geri çekilmeler endeksin güç toplaması için olağan ve sağlıklı bir durum olarak değerlendirilebilir. Ancak orta vadeli olarak endekste yönün yukarı olduğunu düşünüyoruz. Kısa vadede 10.300’ün üzerinde 10.400 ve 10.500 hedef dirençler olarak izlenebilir. 10.200 ara, 10.000 ise ana destek konumunda. 10.000 desteği kısa vadeli olumlu görünüm açısından öne çıkıyor. Bankacılık endeksinde 13.000 desteği üzerinde görünüm olumlu. 14.000 hedef direnç seviyesidir. Yurtdışı gelişmelere baktığımızda; ABD’de Nisan ayı istihdam verileri beklentilerin altında açıklandı. Tarım dışı istihdam aylık 243 bin beklenirken, 175 bin kişi artış gösterdi. İşsizlik oranı %3,8’den %3,9’a yükseldi. Aylık ücret artışları ise %0,2 gerçekleşti. ISM hizmet endeksi yükseliş beklentilerine karşın 51,4’ten daralma bölgesinin altına 49,4’e geriledi. Böylece Fed’den faiz indirim ihtimali %63’ten %78 seviyesine yükseldi. Haftanın gündeminde; Perşembe günü TCMB enflasyon raporu, İngiltere MB faiz kararı, Cuma günü içeride sanayi üretimi, işsizlik oranı öne çıkıyor.


   BIST 100 Endeksi kısa vadeli yükselen trendde direnç seviyelerinin üzerine yükseldi. Endeks Cuma günü %0,7 oranında yükseliş gösterdi. Endeksin haftaya yukarı yönlü bir başlangıç yapmasını bekliyoruz. Endekste güçlü görünüm korunuyor. Endekste gün içerisinde volatil bir seyir görebiliriz. 10.300’ün üzerinde 10.400 ve 10.500 hedef dirençler olarak takip edilebilir. 10.200 destek haline gelirken, 10.000 ana destek konumunda. 10.000’in kısa vadeli yön yukarı görünüyor. Bu seviyenin üzerinde mevcut trade pozisyonları korunabilir görüşündeyiz. Diğer yandan ABD borsaları günü yükselişle tamamladı. Bu sabah Asya borsaları Çin hariç hafif ekside işlem görürken, ABD vadeli endeks kontratları yatay bir görünüm sergiliyor.


   İçeride kısa vadeli tahvil faizleri Cuma günü geri çekildi. Gösterge tahvil faizi %45,27’den %44,76, 10 yıllık tahvil faizi %28,86’dan %28,91 seviyesine yükseldi. ABD tahvil faizleri açıklanan verilerin ardından geri çekilme sergiliyor. Gösterge tahvil faizinde %45,50, 10 yıllık tahvilde %29,50 destek seviyeleri olarak takip edilebilir. Türkiye’nin 5 yıllık CDS risk primi 300 seviyesinin altındaki seyrine devam ediyor. Son durumda 288 seviyesinde bulunuyor.


   EUR/USD paritesi Fed’in toplantı kararı ve öncesinde 1,07 seviyesinin altını test etmişti. Parite 1,0650 civarından bulduğu destek ile yeniden 1,07’nin üzerine yükseldi. Cuma günü ise parite beklentilerin altında açıklanan tarım dışı istihdam verisinin ardından 1,08 direncine yöneldi. Böylece paritede kısa vadeli görümünün güçlendiğini söyleyebiliriz. Parite son durumda 1,07-1,08 bandında yukarı tepki gösteriyor. 1,08 direncinin aşılması yükselen trendin devam etmesi açısından takip edilebilir. 1,07 desteğinin üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu görünüyor. Dolar endeksindeki geri çekilme gelişmekte olan ülke para birimlerinin performansı için olumlu bir gelişme. TL geçtiğimiz haftadan bu yana hafif toparlanma eğilimi gösteriyor. Dolar kurunda yukarı yönlü baskının son dönemde güç kaybettiğini görüyoruz. Kurda 32,20 ve 32,00 seviyeleri destekler olarak izlenebilir. 32,00 ana desteğinin altına yönelim TL’de toparlanma eğiliminin ileri taşınması için öne çıkıyor. 32,40 ve 32,50 seviyeleri direnç haline geldi.


   Petrol fiyatları destek seviyelerinin altına geri çekilme ile zayıf bir seyir izliyor. Brent petrolde 81,00 dolar destek, 84,30 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları jeopolitik haber akşının etkisinin azalmasına bağlı olarak düzeltme ile karşılaşırken, 2300 doların altını test etmişti. Buna paralel altın ons 2277 dolar seviyesine kadar geri çekildi. Altın ons son durumda 2300 doların üzerinde kalma çabası gösteriyor. 2277 dolar ana destek olarak takip edilebilir. Bu seviyenin üzerinde kalması ile kısa vadeli dip oluşumundan bahsedebiliriz. 2335 dolar direnci kısa vadeli görünümün güçlenmesi için öne çıkıyor. Bu seviyenin üzerine yönelim sonrasında sonraki hedef direnç seviyesi 2350 dolarda bulunuyor. Gram altın, son dönemde altın onstaki düzeltme hareketi ile güç kaybına uğradı. Gram altında 2368 TL ana destek konumunda. 2400 TL’nin üzerinde 2450 TL direnç olarak izlenebilir.


   BIST 100 Endeksi’nde 10.000 seviyesi destek olarak izlenebilir. Ağırlıklı olarak tahvil-bono ile Eurobond yatırımı yaparak belli oranda hisse senedi riski almayı isteyen yatırımcılar ise bu dönemde değişken fonları tercih edebilir.


  QNB Finansinvest
  https://www.qnbfi.com/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

SİZ DE HABERDAR OLMAK İSTER MİSİNİZ ?

Gelişmelerden ve hizmetlerimizden haberdar olmak için kayıt olun.

© Tüm Hakları Saklıdır.
Yaman Döviz A.Ş.