SEKTÖREL HABERLER

ÖNEMLİ GELİŞMELER

» Türkiye ekonomi gündemi - 20 Mayıs » “Enerjinin Yıldızları”, 19 Mayıs’ı Atatürk’ün huzuruna çıkarak kutladı- Basın açıklaması » Sapro, ‘Newipe Yeni Nesil Viskon Kumaşı’nın kompostlanabilme özelliğini ‘TÜV OK Compost Home’ ve ‘TÜV OK Compost Industrial’ sertifikalarıyla tescil ettirdi- Basın açıklaması » Vosmer Otomotiv, Temiz Enerji Teknolojileri Fuarı’na katıldı- Basın açıklaması » Schneider Electric, alanında öncü iki yeni ürününü özel bir etkinlik serisiyle sektöre tanıtıyor- Basın açıklaması » Kaspersky, yeni Windows sıfırıncı gün açığından yararlanan QakBot saldırılarını keşfetti - Basın açıklaması » Western Digital, 2,5 inçlik taşınabilir HDD’lerde dünyanın en yüksek depolama kapasitesini kullanıcılara sunuyori - Basın açıklaması » MediaMarkt'ın Yıldızlı Teknoloji Günleri Kampanyası başladı- Basın açıklaması » Konda'nın gençlik araştırması yayınlandı - Basın açıklaması » Oral-B'nin Yeni Ödül Programı Avrupa'da Engellilere Sunulan Pozitif Ağız Sağlığı Uygulamalarını Destekliyor - Basın Açıklaması » Türkiye Sigorta web sitesini engelliler için uygun hale getirdi. » Türk doğal taş sektörü, Çin’e 1 milyar dolar ihracat yaptığı 2013 yılına geri dönmeyi hedefliyor- Basın açıklaması » ESET Research, Rusya, Çin ve İran'a bağlı grupların siber savaşlarına dikkat çeken en son APT Faaliyet Raporu'nu yayımladı- Basın açıklaması » WatchGuard Technologies, NHL'nin 32. serisi için siber tehditlere karşı kapsamlı koruma sağlayan Bütünleşik Güvenlik Platformu’nu Seattle Kraken'in kullanımına sundu- Basın açıklaması » Enerjisa Üretim CEO’su Bayçöl, yenilenebilir enerjide gençler için önemli fırsatlar bulunduğuna dikkat çekti- Basın açıklaması » Marriott International, Türkiye'deki otelcilik eğitimine yenilikçi bir yaklaşım getirerek "Marriott Yeni Nesil" projesini başlatıyor- Basın açıklaması » Hise Europe, Brüksel ofisinin açılışını gerçekleştirdi- Basın açıklaması » Turkven’in danışmanlığını yaptığı kurumsal yatırımcılar, dijital eğitim çözümleri şirketi Enocta’ya yatırım yaptı- Basın açıklaması » Kadıköy Anadolu Lisesi Kütüphanesi, Kayalar Ailesi desteğiyle yenilendi- Basın açıklaması » Palo Alto Networks ağ, bulut ve SOC genelinde IBM’in tercih edilen siber güvenlik partneri olacak- Basın açıklaması

Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

İş gücüne katılanların sayısı +175 bin, beklenti 240 bin.
İşsizlik oranı 3,9%, beklenti 3,8%.
Ortalama saatlik kazanç 3,9%, beklenti 4,0%.
ABD Nisan ayı istihdam verileri beklentileri karşılayamadı. 1 mayıs Çarşamba akşamı bir yandan faiz artışından imtina eden bir yandan da süreç belirsiz diyen FED sonrası Cuma günü karşıladığımız zayıf veriler piyasalarda havanın biraz yumuşamasını sağladı.
Yatırımcıların risk iştahı belirgin artmadı. Zira hem FED sonrası oluşan yönsüz havanın etkisi hem veri odaklı seyir tek verinin etki gücünün azlığı ile talep çok canlan(a)madı.
Yeni haftaya dengelenmeye çalışan, olumlu olmaya çalışan bir dinamikle başlıyoruz. Haftanın ajandası çok yoğun değil. Özellikle ABD’de kritik olmayan bir iki veri açıklanacak, AB de benzer durumda. Daha çok İngiltere, Çin, biraz da Almanya verileri konuşulabilir-fiyatlanabilir. Merkez bankaları kanadında ise FED, ECB yetkililerinin birkaç konuşması olacak. Bu noktada İngiltere merkez bankasının faiz toplantısı dikkat çekiyor. Perşembe günü faizde değişiklik yapılması beklenmiyor. Daha çok faiz patikasına dair sinyal merak ediliyor. Hali hazırda piyasa ilk faiz indirimi için Eylül ayını işaret ediyor.
Asya’da ise Japon Yeni dikkat çekmeye devam ediyor. Yen’deki zayıflık, buna karşın müdahale sinyalleri para piyasalarında hareket yaratıyor, yeni hareketleri de mümkün kılıyor.
Haftanın diğer bir başlığı ise ABD şirketlerinin 1. çeyrek finansalları. Sonuçlar ve yeni çeyreğe dair tahminleri risk iştahını etkiliyor. Örneğin, Apple’ın satış, kar ve gelir rakamları heyecan yaratmadı ama şirketin 110 milyar Dolarlık hisse geri alım ve temettü dağıtma kararları moral verdi.
Son olarak jeopolitik tarafta olumlu haber dikkat çekiyor. Orta Doğu’da geçici ateşkes haberleri tansiyonun düşmesi sağlıyor. Piyasaya yansıması ise petrol fiyatlarında düşüş, altın ve Dolar talebinde düşüş, risk iştahında artış şeklinde oluyor. Petrol Mart ayı başında 80$ civarında idi Nisan başında 92$ seviyesine yükseldi, Mayıs başında yine 80$ civarına gevşemiş durumda. Tabii fiyatlamada ABD verileri ve FED de etkin. Faiz indiriminin gecikmesi petrol talebinin zayıflayacağı algısı yaratmıştı. Cuma günü açıklanan ABD istihdam verileri petrolde sınırlı tepki alışı sağlayabilir. Petrol fiyatlarındaki artış-azalış enflasyon beklentilerini etkiliyor.
Bu hafta risk iştahının mevcut seviyelerde kalmasını bekliyoruz. Bir miktar olumlu fiyatlama çabası olabilir.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı sınırlı nötr. ABD vadelileri yüzde 0,1% civarında artı. Asya piyasalarında seyir karışık. Hong Kong 0,05% civarı eksi. Tatilden dönen Çin 1% civarında alıcılı. Japonya piyasaları kapalı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,52, Dolar Endeksi 105,2, ons altın 2.310 Usd civarında işlem görüyor.
İç tarafta, S&P kredi notumuzu bir basamak artırdı. Görünümü pozitifte tuttu. Normalleşme sürecinin olumlu sonuçlar doğuracağı yönündeki görüşümüzü koruyoruz. S&P kararı bu görüşümüzü pekiştirdi.
Hazine bu hafta Mayıs borçlanma programına başlıyor, 5 ihale düzenleyecek. Bugün 11 ay ve 2 yıl vadeli kıymetler ihraç edilecek.
Bu hafta veri tarafında reel efektif kur, bütçe dengesi öne çıkıyor.





Usd/TL:
Cuma günü açıklanan ABD istihdam veri seti, istihdamda zayıflama olduğunu ortaya koydu. Bu durumun FED ve piyasa için yansıması olumlu olarak değerlendirilebilir.
FED için sıkılaşmanın beklenen sonuçlarından biri olarak tanımlanabilir. Piyasa için ise parasal gevşemenin gecikmemesi olarak ifade edilebilir. Dolar talebinin biraz azalması mümkün.
Yeni haftada yoğun olmayan veri trafiğini ve birkaç FED üyesinin konuşmasını takip edeceğiz. Dolar Endeksi yatay hafif aşağı eğimli seyir izleyebilir.
İç tarafta, S&P’nin not artırım kararı normalleşme sürecinin beklenen sonuçlarında biri. Önümüzdeki dönem için de olumlu bir referans. Lokal varlıklar lehine olan görüşümüzü koruyoruz.
Bu hafta veri ajandası yoğun değil. Hazine 5 ihale ile Mayıs ayı fonlamasını sağlayacak.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 32,28 civarında işlem görüyor. Aşağıda 32,20 ve 32,00; yukarıda 33,00 ve 33,50 öne çıkan teknik seviyeler.



TL Tahvil/Bono:
Normalleşme sürecinin olumlu sonuçlarını almaya devam ediyoruz. S&P kredi notumuzu bir basamak artırdı. Programın lokal varlıklar lehine sonuç üretmeye devam edeceği görüşümüzü koruyoruz. S&P kararı bu görüşümüzü pekiştirdi.
TL sabit getirililere olan ilgi artıyor. Enflasyonda zirve seviyesine çok yakınız. Haziran ayı başından itibaren enflasyon düşüşü sözlerini çokça duyacağımızı düşünüyoruz. Bu sebeple tahvil yatırımı için uygun zamanlarda olduğumuzu değerlendiriyoruz.
Hazine bu hafta 5 ihale ile Mayıs ayı fonlamasına başlayacak. Bugün 11 ay ve 2 yıl vadeli kıymetler ihraç edilecek.
Globalde, ABD istihdam verileri havanın yumuşamasına sağladı. Beklenti altı kalan veriler piyasanın iştahını biraz artırdı. Bir de FED endişelerini biraz azalttı. Tahvil faizleri aşağı yönde hareket ediyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 51baz puan azalarak %44,76 ve 5 baz puan artarak 28,91% seviyesinden tamamladı.



Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Yükseliş eğilimi yeni TL zirveler eşliğinde devam ediyor, 10,500 ilk önemli direnç konumunda...
Cuma günü hafif alıcılı bir seyir izleyen hisse senedi piyasasında BIST100 Endeksinin kapanışı %0,67'lik değer kazancıyla TL bazında yeni bir zirve olan 10,276 puandan tamamlamayı başardığını görüyoruz. Haftalık bazda ise, yükselişin %3,64 olarak gerçekleştiğini söyleyebiliriz.
Genel olarak baktığımızda, son zirve 9,850 üzerinde yukarı yönde ivme kazanan yükseliş hareketinin yeni TL zirveler test ederek devam ettiğini söyleyebiliriz. Önümüzdeki süreçte de S&P'den gelen kredi not artışının desteğiyle bu hareketin devam etme ihtimalini yüksek görüyoruz. Takip ettiğimiz ilk önemli direnç, USD bazlı analizde karşımıza çıkan ve 324/326 USD aralığına denk gelen 10,500 bölgesinde bulunuyor. Bu önemli seviyenin üzerinde ise, TL bazındaki kısa vade yükselen trend kanalının hedefinin bulunduğu 11,000 bölgesinin ajandaya girmesi beklenebilir.
Aşağı yönde baktığımızda ise, geçen haftanın önemli direncinin bulunduğu 10,200 bölgesinin ilk önemli destek özelliği kazanmasını bekliyoruz. Daha aşağıda ise, artık psikolojik 10,000 puan eşiğinin orta vadeye yönelik kritik bir destek özelliği kazanabileceğini düşünüyoruz.




Eur/Usd:
İş gücüne katılım, işsizlik oranı, ortalama kazanç… bu alt başlıklar beklenti altı sonuçlandı. Cuma günü açıklanan Nisan verileri ABD istihdam sektörünün güç kaybettiğini ortaya koydu.
1 Mayıs akşamında FED, daha fazla sıkılaşmadan kaçınan ama aynı zamanda şahin tarafını da gösteren bir tavır sergiledi. Son istihdam verileri FED’in elini biraz rahatlatıcı biraz güçlendirici olarak tanımlanabilir. Biraz diyoruz çünkü bir sonraki veri güçlü sonuçları işaret edebilir. Veri bağımlı seyir devam ediyor.
FED’in eli biraz rahatladı, piyasa algısı da biraz rahatladı. Yatırımcıların Dolar talebi sınırlı azalma kaydediyor. Veri odaklı seyir devam ettiği için talep-iştah yeni verilere göre şekillenecek.
Yeni haftada veri trafiği çok yoğun değil. ABD kanadında orta derecede bir iki veri açıklanacak. AB’de de az sayıda veriyi karşılayacağız. Merkez bankalarının açıklamaları da takip edilecek.
Gündemde ayrıca Orta Doğu’da geçici ateşkes haberleri ve ABD şirket bilançoları takip ediliyor. Asya’da ise Japon Yeni zayıf kalmayı sürdürüyor.
Teknik olarak Dolar Endeksi’nde 105 altı kapanışlar, Dolar talebinde zayıflık sinyali üretebilir.
Son günlerde Dolar talebinde azalma söz konusu. Dolar Endeksi’nde yine de 105 seviyesinin üzerinde yaşanacak tutunma 107,2 seviyesini hedef haline getirebilir.
Bu sabah 1,076 seviyesindeki paritede 1,068 ve 1,064 seviyeleri gün içi destek; 1,073 ve 1,076 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.



Gbp/Usd:
Perşembe günü BOE faiz kararını açıklayacak. Faizde değişiklik beklenmiyor. Esas konu faizin patikası. İlk indirimin Eylül ayında olacağı tahmin ediliyor. ABD kanadında ajanda yoğun değil. Cuma günü zayıf gelen istihdam verileri moral verdi. Dolar zayıf başlıyor haftaya.
Dolar Endeksi 105,1 seviyesinde güne başlıyor. 105 seviyesi üstü kalıcılık 107,2 seviyesini hedefleyebilir. 105 seviyesi altı kalıcılık baskının azalmasını sağlayabilir.
Bu sabah 1,254 seviyesinde bulunan paritede 1,251 ve 1,247 seviyeleri gün içi destek; 1,257 ve 1,262 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.



Altın:
Orta Doğu’da tansiyon düşüş kaydediyor. Geçici ateşkes sağlanacağına dair haberler dikkat çekiyor. Tansiyonun düşmesi güvenli liman talebini azaltıcı etki yapıyor.
Ekonomi tarafında ise son ABD istihdam veri seti havanın yumuşamasını sağladı. İstihdamdaki güç kaybı Dolar ve ABD tahvil faizi baskısını azalmasını sağlıyor.
Yukarıda ifade ettiğimiz lehte ve aleyhte iki unsur altın talebini ‘aynı’ kalmasını sağlıyor. Yeni haftaya bu fiyatlama dinamiği ile başlıyor. Ajandada çok kritik veri bulunmuyor. O yüzden mevcut seviyeler korunabilir. Bir miktar yükseliş denemesi-çabası olabilir.
Kısa dönem yatay-bant, orta dönem yön yukarı şeklindeki görüşümüzü koruyoruz.
Teknik olarak 2.290-2.400 Usd bant aralığında fiyat hareketlerinin devamını bekliyoruz. Orta-uzun vadeli olumlu görüşümüzü koruyoruz. 2.400 Usd üzeri kapanışlar yukarı hareketin kaldığı yerden devam etmesini sağlayabilir
Altında teknik olarak 2.290-2.400 Usd aralığında yatay bir bant aralığının devam edeceğini düşünüyoruz.
Bu sabah 2.310 Usd seviyesindeki ons altında 2.300 ve 2.289 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.325 ve 2.340 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.



Eurobond:
ABD 10 yıllık tahvil faizi 4,60-4,70% bandını aşağı yönde geride bıraktı. İstihdam verileri tahvillere alış getirdi. Yeni haftada mevcut seviyelerden çok uzaklaşılmayabilir. Aşağı taraf biraz daha olası olabilir. Teknik olarak ABD 10 yıllık tahvil faizinde yüzde 4,40 seviyesini önemsiyoruz. Bu seviyenin altında fiyatlamalara geçilmesi risk iştahını destekleyebilir.
İç tarafta, S&P’nin kredi notu artışı olumlu etki yaratıyor. Normalleşme sürecinin pozitif sonuçları mümkün kılacağını düşünüyoruz. Diğer yandan ABD tahvil faizleri de aşağı geliyor. Türkiye eurobondları için hava olumlu. Bir miktar talep artışı olabilir.
Türkiye 5 yıllık CDS 292 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 6-9 cent; orta vadelilerde 65-87 cent; uzunlarda 93-100 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 5,51%, 7,35% ve 8,14% oldu.


Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  

SİZ DE HABERDAR OLMAK İSTER MİSİNİZ ?

Gelişmelerden ve hizmetlerimizden haberdar olmak için kayıt olun.

© Tüm Hakları Saklıdır.
Yaman Döviz A.Ş.