SEKTÖREL HABERLER

ÖNEMLİ GELİŞMELER

» Suudi Arabistan'ın ham petrol üretimiı Mart ayında günlük 8.97 milyon varil (Şubat: 9.01 milyon varil/gün) - Jodi » VİOP gün ortası bülteni (Gedik Yatırım) » TAV Technologies, Şili Santiago ve Panama’da beş havalimanında hizmet vermeye başladı » Saat başı belirlenen TCMB döviz kurları ve altın fiyatları - 20 Mayıs » TÜRİB haftalık bülteni (Tablo) » Nisan Ayı Sonu İtibariyle Konut Satışları Bir Önceki Yılın Aynı Dönemine Göre %11,8 Azaldı - EVA » Haftalık Bülten(Dinamik Yatırım Menkul Değerler) » ECB/Kazaks: Yüksek belirsizlik ortamında ileriye dönük sözlü yönlendirmenin şu anda iyi bir çözüm olmadığı açık » ECB/Kazaks: Faizler kademeli ve çok ihtiyatlı bir şekilde indirilmeli » Uluslararası piyasalar (Gedik Yatırım) » TCMB'nin 75 milyar liralık TL depo alım ihalesine 5.2 milyar TL teklif geldi, ortalama faiz %49.99 » TCMB'nin 100 milyar liralık TL depo alım ihalesine 29.89 milyar TL teklif geldi, ortalama faiz %49.99 » Shanghai Borsası’na kote şirketler, 126 milyar dolarlık Ar-Ge harcaması yaptı » Teknosa, 2023 yılı üçüncü çeyrekte başlattığı ‘Dijital Odaklı Dönüşüm’ programıyla hedeflerini büyütüyor » Kontrolmatik: MIP'de ana yüklenici olan Doğuş İnşaat ile şirketimiz arasında vergiler hariç 15.000.000 Dolar tutarında yapım sözleşmesi imzalanmıştır » Haftalık dış piyasalar (ICBC Yatırım) » Eurobond bülteni (ICBC Yatırım) » FX bülteni (İş Yatırım) » Haftalık bülten (Pardus Portföy ) » Saat başı belirlenen TCMB döviz kurları ve altın fiyatları - 20 Mayıs

Şirket Ziyaret Notu-EUPWR (ALB Yatırım)

Europower Enerji, Türkiye'nin önde gelen enerji teknoloji üreticilerinden biri olarak, inovatif ürün yelpazesi ve sürdürülebilir üretim pratikleriyle dikkat çekmektedir. 12 entegre fabrikası ile 5 kıta ve 72 ülkeye ürün ve hizmet ihracatı gerçekleştiren şirket, gelişmiş AR-GE faaliyetleri sayesinde alanında potansiyel barındıran şirketlerin başında yer almaktadır.
 
Şirket Hakkında
 
Girişim Elektrik A.Ş’nin %55.68 oranında bağlı ortağı olan Europower Enerji 20 Nisan 2023 tarihinde halka arz edilerek Borsa İstanbul’da işlem görmeye başladı. Europower Enerji ve şirketler grubu, dünya çapında aktif ve başarılı bir şekilde faaliyet gösteren, mühendislik, üretim, taahhüt, satış ve pazarlama alanlarında önde gelen global gruplardan biridir. Şirket, enerji sektörünün her alanında geniş bir ürün, sistem ve hizmet yelpazesi sunmaktadır.
 
Merkezi Ankara’da Kahramankazan ilçesinde bulunan şirketin aktif olarak Türkiye’de 8 adet üretim tesisi bulunmakta ve 5 kıtada 72 ülkeye ürün ve hizmet ihracatı gerçekleştirmektedir. 2008 yılında kurulduğundan bu yana sürekli olarak büyüme mottosu ile hareket eden şirket, Ankara’daki merkez kampüsünde bulunan ofisleri ve 180.000 m2'nin üzerindeki üretim alanında ARGE merkezi ve uluslararası akredite test laboratuvarıyla enerjinin her alanında ürün ve çözümleri sunmaktadır. Türkiye, Hollanda, Makedonya, Cezayir ve Ukrayna’daki yerleşik ofis ve tesisleri ile dünyaya entegre bir yapıya sahip olan Europower, sürdürülebilirlik ve yenilenebilir enerji alanında da faaliyetlerde bulunmaktadır. Şirketin ana faaliyetleri arasında farklı standartlara uygun Alçak, Orta ve Yüksek Gerilim ekipmanları ve malzemelerinin üretimi olup AR-GE merkeziyle de yeni ürünlerin tasarlanması, geliştirilmesi ve üretimi konusunda faaliyet göstermektedir. Şirketin hitap ettiği kesim elektrik iletim şebekesi işletmecilerinden, daha küçük ölçekli şirketler ve meskenlere kadar bütün sınıflar olarak belirtilebilir.
 
Europower Faaliyet ve Geleceğe Yönelik Beklentiler
 
Şirket ana faaliyetleri arasında yer alan mühendislik iş kolu ile AR-GE odaklı sürdürmekte olduğu yapı ile şirketin 2024 yılı itibariyle sürdürmekte olduğu 26 adet ARGE projesi bulunmaktadır. Ayrıca şirket sürdürmekte olduğu Otomosyon & Scada faaliyeti ile de kendi geliştirmiş oldukları ve içerisinde yapay zekanın bulunduğu hardware (donanım) ve software (yazılım) teknolojileri ile kurulmuş olan santrallerin (GES, RES) ya da trafo merkezlerinin uzaktan izlenmesi ve operasyonun optimize edilmesi amacı ile yatırımlarını yürütüyor. Mühendislik çatısı altında ayrıca Test ve Devreye Alma faaliyeti ile de üretilen ürünlerin test edilmesi ve şirketin büyümesine paralel olarak yapılan yatırımlar ile birlikte uluslararası akredite test laboratuvarı kimliği bulunduruyor. Geniş imkanlar nedeniyle rakip firmaların ürünleri dahi burada test edilebiliyor. Laboratuvarın yanı sıra profit center olarak görülen devreye alma bölümünde ise inşası tamamlanan santraller devreye alınmadan önce mobil ekipler tarafınca denetlenip revize edilebilme imkanına sahip oluyor. Bu hizmet çoğunlukla şirketin kendi siparişleri için kullanılıyor.
 
Şirketin ana faaliyetleri arasında yer alan üretim kısmında ise güç trafosu üretimi ile birlikte primer ürün gamında her şeyi üretebilen Türkiye’deki tek firma konumunda yer almaktadır. Şirketin ciroda en yüksek paya sahip olan ürünleri arasında yer alan dağıtım transformatörüne ek olarak aktif olarak devam güç transformatör yatırımı, 2025 yılının 2. çeyreğinde açılacak olan üretim tesisi ile şirketin envanterinde yer almaya başlayacak. Şirket güç transformatörü yatırımından 2025 yılının ikinci yarısında 150-200 milyon USD, 2026 yılında 200 - 250 milyon dolarlık bir hasılat rakamına ulaşmayı hedeflemektedir. Türkiye, transformatör üretiminde Çin ve Hindistan’dan sonra en büyük 3. üretim üssü konumunda olma yolunda ilerlemektedir.
 
Şirketin diğer üretim faaliyetleri arasında yer alan yüksek gerilim şalt ürünleri arasında yer alan yüksek gerilim kesiciyi yurt içerisinde yalnız iki şirket üretebilirken yüksek gerilim ayırıcıyı yurt içerisinde sadece üç şirket üretebilmektedir.
 
Şirketin diğer üretim ve faaliyetlerine aşağıda yer verilmiştir;
• Alçak Gerilim Panolar ve Sistemler
• Orta Gerilim Hücreler ve Komponentler
• Köşkler ve Trafo Merkezleri
• Güç Kompanzasyon Sistemleri
• Demiryolu Şalt Ürünleri ve Sistemleri
 
Şirket otomotiv sektöründe elektrikli araç kullanımının artarak devam etmesini, beraberinde önemli ölçüde elektrik şebekesi alt yapı gelişmeleri, AC ve DC olarak farklı akım ve şarj süresi ölçütlerinde araç şarj istasyonlarının geliştirilmesini hedeflemektedir. Bu paralelde şirket E-Şarj alanında işletmeciliğe girmeden ADDMore olarak adlandırılan ürünün satışını yaparak sektörde ilk 7 firma arasına girme hedefleri var. 2024 yılında sistemi oturtarak ticari hale getirmek ilk öncelik olarak belirtiliyor. 2025 yılında ise şirket tarafından bu faaliyetlerinden 40 milyon dolar ciro hedeflenmektedir.
 
Şirket hitap etmekte olduğu işletmelerin yanı sıra nihai kullanıcıya da hitap edebilecek bir sistem olan Sunjunior ürününü de Arçelik için üretmeye başlamıştır. Mesken ve küçük ticari işletmeler için geliştirilen Sun Junior, hibrit bir sistem olarak rüzgar ve güneşten elde edilen elektriği depolayarak günün herhangi bir saatinde kullanıma sunabilmektedir. Şirket bu ürünün maksimum 1,5 yıl içerisinde gündelik hayatımıza girmesini beklerken aynı zamanda şirketin gelecek dönemde şirketin lokomotif ürünü olmasını bekliyor. Ürünün Türkiye ve KKTC satış hakları Arçelik’te olması çoğunluklu olarak son kullanıcıya hitap eden bir ürün olmasından kaynaklanıyor. Yurt dışı pazarında ürün için yeni dağıtımcılar aranıyor. Almanya ve İspanya yakın pazarlar olarak gösteriliyor. Ürüne dair beklentiler gelecek 5 senede 200.000 adet satmak yönünde şekilleniyor. İç pazarda senede 25-30 milyon dolar arası bir ciro hedefleniyor. Ürünün pazarda yer kaplayacağı dönem olarak ise 2024 sonu 2025 başı olarak gösteriliyor.
 
Peak PV Solar tarafına yapılan yatırımlar ile birlikte 9 bin metre kareden 30 bin metre kare kapalı üretim alanına sahip olan şirket, panel üretim alanında tam otomasyon prensibi ile çalışıyor. Üretim alanında yapılan artış ile birlikte GESAN tarafından gelen siparişlerin üzerine EUROPOWER adına yurt içi ve yurt dışı piyasalara panel satışı hedefleniyor. Bu noktada Europower’ın güçlü olduğu nokta ön plana çıkıyor. Panel üretimi ve satışının yanı sıra konstrüksiyon, trafo, orta gerilim hücre gibi enerji sektörü paydaşlarını da üretmesi geniş ürün yelpazesi ve gelişmiş mühendislik kabiliyetleri sayesinde şirkete anahtar teslim işler sunabilme yeteneği katıyor.
 
Şirket sürdürmekte olduğu faaliyetlerinin yanı sıra EuroScada adı verilen kendisine ait bir platform üzerinden özellikle yenilenebilir enerji tesislerinin haberleşme alt yapısının kurulması, uzaktan izleme, kontrol ve korumanın gerçekleşebilmesi için hem yazılım hem de donanım geliştirilmeye başlanmıştır.
 
Şirketin finansal faaliyetlerinden kaynaklı finansal etkileri üzerine bir değerlendirmede bulunmak gerekirse; Girişim elektrik yatırım teşvik kaynaklı Europower’da ise şirketlerin yıllık bütçelerini tamamlamaları adına yılın son çeyreğinde iş alımları diğer çeyreklere görece daha fazla olmakta ve bu da şirketin son çeyrek finansallarının diğer çeyreklere göre pozitif ayrışma göstermesine neden olmaktadır. Şirket finansmana erişim konusunda sektör paydaşlarına göre pozitif bölgede yer almaktadır. Ayrıca şirket 3 aylık hammadde periyotları ile çalışmaktadır. Bu da şirkete maliyet kontrolü yapabilme avantajı sunmaktadır.


  Alb Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.albyatirim.com.tr
 

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

SİZ DE HABERDAR OLMAK İSTER MİSİNİZ ?

Gelişmelerden ve hizmetlerimizden haberdar olmak için kayıt olun.

© Tüm Hakları Saklıdır.
Yaman Döviz A.Ş.