SEKTÖREL HABERLER

ÖNEMLİ GELİŞMELER

» SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu, sürdürülebilirliği tüm şirketlerinde ana strateji olarak benimsediklerini aktardı » Hasçelik Almanya’daki fuarda sürdürülebilir yatırımlarla öne çıktı- Basın açıklaması » TİKAV, "Dijital Ayak İzimiz" projesi ile kırsalda kadınların eğitimini desteklemeye devam ediyor » Türkiye, İspanya'nın Barselona şehrinde düzenlenen Seafood'a 20 firma ile milli katılım gerçekleştirdi- » Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği bu amaçla "Üçüncü Kuşak Tarım Girişimciliği" eğitim programını hayata geçirdi. » Çitlekçi, Konya'da iki şube birden açtı » BSH Ev Aletleri Yönetim Kurulu Başkanı Sığın: Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde yaptığı konuşmada "Asıl hedefimiz insanların yaşam kalitesini artırmak » Bitexen CEO'su Alphan, blockchain teknolojisinin hızla geliştiğini ifade ederek, bunun kripto para birimlerinin de ötesine geçerek finansal sistemi tümden etkileyeceğini söyledi » Türkiye Girişimcilik Vakfı, mütevelli heyetine katılan yeni üyeleri açıkladı » Chery, Pekin Uluslararası Otomobil Fuarı’na yenilikçi modellerini tanıttı » Türkiye Sigorta "Küçük Ressamlardan Büyük Eserler" resim yarışması sonuçlandı- Basın açıklaması » Gıda ihracatının lideri hububat bakliyat yağlı tohumlar sektörü ihracatın yıldızlarını ödüllendirildi » Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı İpek Ilıcak Kayaalp: "Önümüzdeki dönemde finans, sağlık ve eğitim sistemlerinin değişeceğini düşünüyorum » Türk ve Finlandiyalı şirketler Ankara'da bir araya geldi » Zignaly, DWF Labs’ten aldıgˆı 100 milyon dolarlık ekosistem geliştirme fonunu duyurdu- Basın açıklaması » Hyundai Assan, Türkiye’deki elektrifikasyon atağına yepyeni bir fiyat politikasıyla devam ediyor- Basın açıklaması » Boehringer Ingelheim Türkiye En İyi İşverenler Listesinde Yer Aldı - Basın Açıklaması » Astor Enerji, topluma katkı sağlama misyonu doğrultusunda sosyal sorumluluk projelerini hayata geçirmeye devam ediyor- Basın açıklaması » Akra Hotels 3 yıl üst üste "Türkiye’nin En İyi İşvereni" unvanına layık görüldü - Basın açıklaması » İş Bankası, daha fazla gencin olimpiyatlarda ülkemizi temsil etmesine katkı sunmayı hedefliyor- Basın açıklaması

Dış Ticaret Dengesi (Oyak Yatırım)

Şubat ayında 6,8 milyar dolarlık açık... Şubat ayında ticaret açığı yıllık bazda %44,2'lik bir düşüşle 6,8 milyar dolar oldu. İhracat geçen yılki düşük baz nedeniyle %13,6 artarak 21,1 milyar dolara yükselirken, ithalat %9,2 azalarak 27,9 milyar dolara geriledi. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış ithalat Şubat ayında bir önceki aya göre %4,9 artarken, ihracat %2,1 artış gösterdi. 12 aylık dış ticaret açığı Şubat ayında 98,2 milyar dolardan 92,9 milyar dolara gerilerken, enerji ve altın hariç dış ticaret açığı bir önceki aydaki 26,2 milyar dolardan 25,0 milyar dolara düştü. Böylece, ihracatın ithalatı karşılama oranı Şubat ayında yıllık bazda 15,2 puan artarak %75,7 olurken, çekirdek ihracat/ithalat oranı 6,0 puan artarak %93,3'e yükseldi. Yıllık bazda enerji ithalatı Şubat ayında doğal gaz fiyatlarındaki düşüş ve Rusya'dan daha ucuza petrol alımı sonucu %14,6 oranında azalarak 5,8 milyar dolara gerilerken, altın ithalatı %72,2 oranında azalarak 1,1 milyar dolar ile art arda altıncı ayında da düşüş kaydetti. Altın ithalatına getirilen kota, TCMB'nin altın alımını durdurması ve artan TL faizleri Türkiye'de altın talebini yavaşlatmış görünüyor. TCMB'nin sıkılaştırma adımları, alım gücündeki düşüş, enerji fiyatlarındaki gerileme ve altın ithalatına getirilen kotanın ardından dış ticaret açığının önümüzdeki dönemlerde de daralmaya devam etmesini bekliyoruz.
Tüketim malı ithalatında yıllık bazda bir kez daha artış... Aylık tüketim malı ithalatı yıllık bazda %25,9 artarak 4,27 milyar dolara yükselirken, TCMB'nin sıkılaştırma hamlelerine rağmen Şubat ayında bu eğilim ivme kazandı. Otomobil ithalatındaki güçlü talep Şubat ayında da devam ederken, dayanıksız tüketim malları ve yarı dayanıklı tüketim mallarına yönelik ithalat talebi de hızlandı. Ancak, TCMB'nin makro ihtiyati tedbirlerinin ardından kredi kartı satışları ve tüketici kredilerindeki büyümenin yavaşlayacak olması nedeniyle tüketim malları ithalatındaki güçlü seyrin önümüzdeki aylarda zayıflaması muhtemeldir. Bu arada, sermaye malı ithalatı yıllık %23,9'luk artışla güçlü seyrini sürdürdü. Öte yandan, ara malı ithalatı %19,1 oranında daraldı.
Yüksek teknoloji ihracatında sürpriz düşüş... Şubat ayında yüksek teknoloji ihracatının toplam ihracat içindeki payı bir önceki yılın aynı ayındaki %3,6 seviyesinden %2,7'ye gerilerken, ihracat tutarı da %15,7 oranında azalarak 531 milyon dolara düştü. Diğer taraftan, yüksek-orta teknoloji ihracatı yıllık %10,3 artışla 7,4 milyar dolara yükselirken, orta teknoloji ve düşük-orta teknoloji ihracatı sırasıyla %17,1 ve %16,2 artış gösterdi. Küresel imalat PMI'larındaki toparlanmanın önümüzdeki dönemde ihracat rakamlarını desteklemesi muhtemeldir; ancak TL'deki reel değerlenmenin düşük teknolojili ihracatçıların maliyet tabanı üzerinde baskı oluşturması nedeniyle kompozisyon değişebilir.
Rusya ithalatta zirvede... Euro Bölgesi'ne ihracat artışı Şubat ayında bölgedeki toparlanma sayesinde %9,2 olarak gerçekleşirken, bölgeden ithalat yurtiçi piyasadaki güçlü otomotiv talebinin etkisiyle %11,1 arttı. Almanya ihracat bölgeleri arasında ilk sırada yer almaya devam ederken, Almanya'ya yapılan ihracat yıllık %1,6 artışla 1,7 milyar dolara yükseldi. Ayrıca, Hollanda ve İngiltere'ye yapılan ihracat artışı sırasıyla %35,4 ve %25,7 oldu. ABD'ye yapılan ihracat da kayda değer bir artış göstererek yıllık %22,4 artışla 1,09 milyar dolara ulaştı. Ancak, Rusya'ya yapılan ihracat %34,0 oranında düşerek art arda altıncı ayda da gerilemeye devam etti. Benzer şekilde, İsrail'e yapılan ihracat da %7,9 oranında azalarak 458 milyon dolara geriledi. Buna karşılık, enerji fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle Rusya ve İran'dan yapılan ithalat Şubat ayında sırasıyla %4,4 ve %46,1 oranında azalarak 4,0 milyar dolar ve 1,5 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. EPDK'ya göre Türkiye son dönemde Rusya'dan petrol alımlarını artırdığını not düşelim. Çin'den yapılan ithalat, navlun maliyetlerinin düşmesi ve sıfır COVID politikasının terk edilmesine bağlı olarak yıllık %10,8 artış kaydetti.


Oyak Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

SİZ DE HABERDAR OLMAK İSTER MİSİNİZ ?

Gelişmelerden ve hizmetlerimizden haberdar olmak için kayıt olun.

© Tüm Hakları Saklıdır.
Yaman Döviz A.Ş.