SEKTÖREL HABERLER

ÖNEMLİ GELİŞMELER

» Pamel Yenilenebilir 'ın 2023 yılı 12 aylık konsolide net karı 186.897.775 TL (2022/12 aylık: 142.424.559 TL) » SP500 CFD analizi ( Ikon Menkul ) » VİOP - BİST 30 teknik analiz (Yapı Kredi Yatırım) » ARD Grup Bilişim'in 2023 yılı 12 aylık konsolide net karı 428.883.082 TL (2022/12 aylık: 279.286.641 TL) » Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası) » Günlük bülten (Ünlü Menkul) » Günlük bülten (QNB Finansinvest) » ASTOR Enerji yatırımcı sunumu toplantı özeti (Ahlatcı Yatırım) » İhlas Haber Ajansı'nın Vergi Dairesine Sunulan 2023 Yılı 12 Aylık Net Karı 40.058.389 TL » İhlas Gazetecilik'in Vergi Dairesine Sunulan 2023 Yılı 12 Aylık Zararı 16.030.707 TL » Panora GYO'nun Vergi Dairesine Sunulan 2023 Yılı 12 Aylık Karı 332.213.502 TL » A1 Capıtal'in Vergi Dairesine Sunulan 2023 Yılı 12 Aylık Net Karı 1,095,868,361 TL » Mogan Enerji'nin Vergi Dairesine Sunulan 2023 Yılı 12 Aylık Karı 38.003.049 TL » RTA Laboratuvarları'nın Vergi Dairesine Sunulan 2023 Yılı 12 Aylık Net Karı 62.381.237 TL » Güler Yatırım Holding'in Vergi Dairesine Sunulan 2023 Yılı 12 Aylık Net Karı 71.156.581 TL » Işık Plastik'in Vergi Dairesine Sunulan 2023 Yılı 12 Aylık Net Karı 101.193.130 TL » Sinpaş GYO'nun Vergi Dairesine Sunulan 2023 Yılı 12 Aylık Karı 902.617.517 TL » Halk GYO'nun Vergi Dairesine Sunulan 2023 Yılı 12 Aylık karı 621.978.331 TL » Platform Turizm'in Vergi Dairesine Sunulan 2023 Yılı 12 Aylık Net Karı 44.024.362 TL » Koroplast'ın vergi dairesine sunulan 2023 yılı 12 aylık kar 13.149.648 TL

Yapay Zeka, Trafikteki Araçları Daha Verimli Hale Getiriyor - Basın Açıklaması

Kuruluştan yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:
 
 
 Capital, Ekonomist, Start Up ve CeoLife dergileri tarafından düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi (UEZ Sapanca 2024), bu yıl 13'üncü kez Türkiye ve dünyanın saygın siyasetçilerini, iş dünyası liderlerini ve akademisyenlerini ağırladı.
 
Zirvenin ilk panelinde yapay zeka ve teknolojideki gelişmeler ele alındı. Index Grup Yönetim Kurulu Başkanı / 2017-2018 Dönemi TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik'in moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelin sponsorluğunu, zirvenin de ana sponsoru olan Uber üstlendi.
 
"Dijital Dönüşüme Öncülük Etmek" başlıklı panelin açılışında konuşan Erol Bilecik, UEZ'nin sadece Türkiye'nin değil, bölgenin en etkili zirvelerinden birisi olduğunu söyledi. İş dünyasının teknoloji ve yapay zekanın kullanımını iyi değerlendirmesi gerektiğini vurgulayan Bilecik, dijital dönüşümde dikkat edilmesi gereken noktaları panelistlere sordu.
 
Uber Türkiye Genel Müdürü Neyran Bahadırlı katıldığı panelde, "Uber, bugün 70 ülkede, 10 binden fazla şehirde faaliyet gösteren global bir teknoloji platformu konumunda. 2023 yılındaki toplam platform işlem hacmi 137 milyar doların üzerine çıktı. Uber uygulamasıyla günde 25 milyondan fazla yolculuk yapılıyor. Global misyonumuz şehir içi ulaşımını geliştirmek. Büyük metropollere baktığınızda trafik, şehirlerin en önemli sorunlarından birisi.
 
Ulaşım ekosistemi yaratılıyor
Türkiye'de şu anda sadece taksi plakası olan araçlar ile faaliyet gösteriyoruz. Hem tüm paydaşları kapsayan bir ulaşım ekosistemi yaratmak hem de platformdaki arzı artırmak amacıyla Taksi globalde de Uber'in öncelikli ürünü. Bu doğrultuda, Uber'in 2040 yılına kadar dünyadaki bütün taksileri platformuna ekleme hedefi var. Türkiye'de son 3 yılda her yıl çok güçlü bir büyüme ivmesi gösterdik, bu sebeple Türkiye Uber için öncelikli pazarlardan birisi oldu.
 
Türkiye özelinde pazara getirdiğimiz yeniliklere bakarsak, taksiler için özel geliştirilen taksi rezervasyonunu dünyada ilk defa İstanbul'da ve Ankara'da hayata geçirdik. Yine İstanbul'daki taksiciler için özel geliştirilen yolculuk radarı teknolojisi sayesinde sürücüye birden fazla yolculuk seçeneği sunarak, sürücünün gitmek istediği rotayı kendisinin seçmesini sağladık, böylece İstanbul'daki Uber taksi sürücüleri yolcunun nereye gideceğini uygulamada kendisi baştan görerek seçiyor" dedi.
 
Uber, 3 alana büyük önem veriyor
Bahadırlı, konuşmasında geleceğin ulaşımına dair görüşlerini de paylaştı. Neyran Bahadırlı, "Uber olarak dünya genelinde üç alana önem veriyoruz: Yapay zekâ sayesinde ulaşımı daha da verimli hale getirmek, ulaşımı elektrikli yapmak ve giderek daha otonom hale getirmek. Bu, Türkiye'de de gerçekleştirmek istediğimiz bir vizyon. Uber, yapay zekâ teknolojileri sayesinde, trafikteki araçları daha verimli hale getiriyor.
 
Uber'in gelecek için bir diğer çok önem verdiği konu, elektrikli araçlar. Elektrikli araç kullanımının yaygınlaşması ile hava kirliliği ciddi anlamda azalacak. Uber'in dünya genelinde 2040 yılına kadar sıfır emisyonlu bir platform olma hedefi var. Uber uygulaması üzerinden yapılan bütün yolculukların elektrikli araçlarla gerçekleştirilmesi planlanıyor. Bu hedefe ulaşmak için de Uber'in verdiği toplam 800 milyon dolarlık bir yatırım taahhüdü var. Dünya genelindeki bu hedefimiz, Türkiye için de geçerli. Son olarak, otonom araçlar zaman içinde ulaşım ekosisteminin ve dolayısıyla Uber'in işlerinin giderek daha önemli bir parçası haline gelecek. Otonom araç taleplerini karşılamak için çeşitli yenilikçi ortaklıklar üzerinde çalışıyoruz" dedi.
 
Yapılan her işte yapay zeka var
META Birleşik Krallık, Kuzey Avrupa, Orta Dogu ve Afrika Bölge Başkanı Derya Matraş, günümüzde yapılan hemen her işte yapay zekanın olduğuna dikkat çekerek, "Hiçbir hizmet veya platform yok ki yapay zekayı kullanmasın" dedi.
 
10 yıl önce bu yolculuğa çıktıklarını anlatan Matraş, şöyle konuştu:
"Bunu tam anlamıyla nasıl insanlara ulaştırıyoruz? Bu noktada değer zincirinden bahsetmek gerekiyor. Bunun ilk aşaması Ar-Ge. İnsan kaynağı bakımından özel yetenekler gerektiren bir süreç. Yapay zekada modeller geliştirip, sonra bunları uygulamalarımıza entegre ediyoruz. Bizim en önemli lansmanımız META AI oldu. Yavaş yavaş bütün dünyaya yayılacak. Kullandığımız uygulamalar içine AI entegre ediyoruz. Ekranlar yerine gözlüklere geçen bir teknoloji var. Metaverse ve yapay zeka yavaş yavaş hayatımıza entegre olan bir yere doğru gidiyor."
 
Siber güvenlik çok önemli
Vodafone Türkiye CEO Engin Aksoy, panelde yaptığı konuşmada, şu ifadeleri kullandı: "Yaptığımız çoğu alanda yapay zeka var. Son 5 yılda bunun kullanımının arttığını görüyoruz. Yapay zekanın getirdiği çok büyük iş avantajları olduğu kadar riskleri de var. İş ortaklıkları da büyük değer kazanıyor. Verileri saklama da büyük önem kazanıyor. Türkiye'nin 6 şehrinde veri saklıyoruz. Veriyi çok iyi kullanmamız ve saklamamız gerekiyor. Bununla beraber önemli bir konu daha var, siber güvenlik. Bu alana yatırım yapılması gerekiyor. Dünya Ekonomik Forumu'nun yayınladığı önemli bir rapor var. Burada dezenformasyon ve siber güvenlik risklerine dikkat çekiliyor. Dünyayı tehdit eden bir durum. Vodafone kendi altyapı bağlantısıyla 17 ülkeye fiber bağlantı sağlıyor. Uçtan uca çözüm hizmetleri verebiliyoruz. Dijitalleşmenin şehirlerin ve ülkelerin büyümesine büyük katkısı var. Teknolojiyi iyi kullanmıyorsanız büyüme ve yaşama şansınız yok.
 
Fikirlere yapay zeka etkisi
Microsoft Türkiye Genel Müdürü Levent Özbilgin, bulut bilişimin olmadığı bir dünyada yapay zeka gibi bir teknolojinin çalışmasının mümkün olmadığını aktardı. Yapay zekanın kullanım alanlarının önemli olduğunu aktaran Özbilgin, "Kurumsal karar verme yetisinin muazzam hızlandırdığını, yapay zekanın iş yapış tarzımızı etkilediğini görüyoruz. Elimizde çok fazla veri var. Veriyi sadece analiz yapmak için değil. Artık yapay zeka sayesinde yaratıcı fikir ve ürünler üretmek için kullanabilir hale geldik" dedi.
 
Bireysel refahı yüzde 14 artırıyor
Gelişmekte olan bir ülke olarak dünyadaki veri dokusuna Türkiye'nin dahil olması gerektiğini kaydeden Özbilgin, "Bizim acilen bu veri egemenliği konusundaki kanunları, düzenlemeleri hayata geçirmemiz gerekiyor. KVKK'daki gelişmeler çok umut verici. Fakat bunun da ötesinde atılması gereken adımlar çok önemli" dedi.
 
Uluslararası alanda bu egemenlik konusunda büyük bir yarış olduğunu vurgulayan Özbilgin, yapay zekanın bilişim dokusuna dahil olmasının Türkiye'deki GSMH'ya yüzde 14'lük bir kaldıraç yaratacağını ve bireysel refahı yüzde 14 artıracağını düşündüklerini aktardı.
 
 
 
 
UEZ 2024 ile ilgili en güncel bilgileri uludagekonomizirvesi.org web sitesinden ve sosyal medya hesaplarından takip edebilirsiniz.
 
" X: @UEkonomiZirvesi
" Instagram: @uludagekonomizirvesi
" YouTube: Uludağ Ekonomi Zirvesi
" Facebook: www.facebook.com/UEkonomiZirvesi
" Linkedin: linkedin.com/company/uludağ-ekonomi-zirvesi
 
 
 
Uludağ Ekonomi Zirvesi Hakkında: Dünyadan ve Türkiye'den birbirinden değerli konuşmacıları ve iş insanlarını buluşturan Uludağ Ekonomi Zirvesi, Capital, Ekonomist ve Start Up dergileri tarafından düzenleniyor. 2012 yılından bu yana organize edilen etkinlik, sektör liderleri ve medya tarafından ilgiyle takip edilirken birçok yeni fikre ve girişimciye de ışık tutuyor. Geçmiş dönemlerdeki Başbakan Yardımcıları, Ekonomi ve Maliye Bakanları, Gıda ve Tarım Bakanları, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Eski Bakanlarının katılımıyla onurlandırdığı; dünyaca ünlü ekonomistleri, şirketlerin CEO ve yöneticilerini ve ayrıca siyaset dünyasından önemli isimleri ağırlayan Uludağ Ekonomi Zirvesi, birçok değerli isme ev sahipliği yaptı.

SİZ DE HABERDAR OLMAK İSTER MİSİNİZ ?

Gelişmelerden ve hizmetlerimizden haberdar olmak için kayıt olun.

© Tüm Hakları Saklıdır.
Yaman Döviz A.Ş.